Novitec sa pozrel na Ferrari 812 Competizione, nedopadlo to zle

Novitec je firma, ktorá už dlhodobo upravuje nielen Ferrari, ale aj ďalšie exotické vozidla. Ale tentoraz si zobrala ako základ najzaujímavejšiu verziu Ferrari 812, Competizione, ktorá v súčasnosti figuruje v ponuke. Je to auto, ktoré má dvanásťvalec a využíva usporiadanie s motorom vpredu za prednou nápravou a pohonom zadných kolies. Auto je relatívne extrémne už samo o sebe, ale Novitec mu pridáva ešte trochu viac šťavy.

Novitec má niektoré kreácie celkom odvážne, ale nikdy sa nerovná Mansory. Novitec je úpravca, ktorý relatívne s rozumom pristupuje ku všetkým vozidlám. Tentoraz mal základ, ktorý obsahuje 12-valec s objemom 6,5 litra a dáva štandardne výkon 611 kW (830 k) a krútiaci moment až 692 Nm. V základnom stave dokáže motor zvládnuť až 9 500 otáčok a na stovke je za 2,85 sekundy s celým vozidlom, pričom dvojstovka je na rýchlomeri za 7,5 sekundy. Maximálna rýchlosť, v štandardnom setupe, je až 340 km/h. Dá sa tu vôbec niečo zlepšiť? Zjavne áno.

Foto: Novitec

Novitec posunul výkon motora na 637 kW (854 k) a krútiaci moment sa dostal až na 711 Nm. Ako bonus prichádza zlatom obložený výfuk a každý zo zákazníkov si môže vybrať, či chce aktívny kus v systéme, ktorý bude meniť zvuk.

Upravené Ferrari 812 Competizione stojí na 22-palcových kovaných zliatinových diskoch od Vossenu, ktoré prichádzajú ako dodatočný prvok k zvýšenému výkonu. S vylepšeniami prichádza aj úprava pružín znižujúcich auto o 25 milimetrov. Novitec však zachoval možnosť zdvíhania prednej časti až o 40 mm na prekonanie prekážok ako sú spomaľovacie prahy a nájazdy do podzemných garáži.


Foto: Novitec

Dostať sa k takémuto autu bude ale celkom problém, lebo tak Ferrari 812 Competizione a Ferrari 812 Aperta boli vypredané už pri predstavení vozidla samotného. Kupé vznikne v počte 999 kusov a otvorená verzia v počte 599 kusov. To znamená, že ak ste medzi tými šťastnými, ktorí toto auto majú a chcete ho ešte viac odlíšiť od ostatných kusov, tak má Novitec odpoveď. Ale ak chcete odlišnosť, tak ste už predsa dávno zvolili výbavu Tailor Made, ktorú Ferrari ponúka na detailné prispôsobenie jednotlivých prvkov. Novitec tak využijú hlavne tí, ktorí si auto nekupovali úplne nové.


Foto: Novitec

Aktuálne je na európskom trhu zopár týchto vozidiel a ich cena je na úrovni približne 1,5 milióna eur za najlacnejší kus. Ak by ste chceli otvorenú verziu, tak si priplatíte približne pol milióna. Potom už úprava za pár 100 000 € nebude zaručene problém. Medzi známymi vlastníkmi, ku ktorým sa pripojíte, ak si toto auto kúpite, je napríklad pretekár formuly jedna, Carlos Sainz mladší. Ten si svoje auto kúpil priamo z fabriky a prešlo cez individualizačný proces Tailor Made.

Novitec prináša pre 812 Competizione veľmi decentné zmeny, ktoré nie sú na prvý pohľad až tak zrejmé. Je to z dôvodu, že auto je už upravené zo samotnej fabriky a relatívne malý nárast výkonu a krútiaceho momentu je spôsobený tým, že toto auto má stále atmosférický 12-valcový motor. A všetci vieme, že s atmosférickými motormi sa malými úpravami príliš čarovať nedá. Veď už zo samotnej fabriky je motor celkom dobre naladený na vysoký výkon.


Foto: Novitec

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Novitec

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Novitec sa pozrel na Ferrari 812 Competizione, nedopadlo to ...