Túto značku ste ešte asi nevideli, čo znamená?

Každý vodič si niekedy prešiel autoškolou. Niekto má v rukách ešte teplý vodičák, niekto tento proces absolvoval pred desiatkami rokov. Značky si však pamätá (alebo aspoň by mal) naozaj každý vodič. Občas na ceste človek stretne značku, na ktorú nenatrafí každý deň a na moment zaváha. To je vcelku normálne a obvykle to nebýva ani nijako nebezpečné. V Nemecku sa však objavila značka, pri ktorej sú v koncoch aj profesionálni vodiči.

Môžem ísť? Neporušil som niečo?

Ak človek na ceste stretne značku, ktorú nevída pravidelne a nevie ju identifikovať, rozhodne si aspoň na moment pomyslí, či môže ísť ďalej, či niečo neporuší a podobne. Značky sú však jednotné a s najväčšou pravdepodobnosťou budete stretávať len značky, ktoré poznáte. Pri tejto by však zaváhal asi každý. O tom, na čo vlastne slúži informoval portál bayern3.de.Zdroj foto: bayern3.de

Táto okrúhla značka sa začala objavovať v okolí nemeckého Mníchova, kde je na jednom úseku za sebou až 13 takýchto značiek. Ide o okrúhlu značku s čiernymi a bielymi geometrickými útvarmi, kruhy, štvorce a trojuholníky. Vzdialene pripomína rozšírené QR kódy. Mnoho miestnych vodičov ostalo jej prítomnosťou zaskočených, nakoľko ide o značku, akú nikde predtým nevideli. Preto sa domáhali objasnenia toho, o akú značku ide a či na jej základe neporušia čosi, za čo by mohli byť pokutovaní. Napokon však môžu ostať pokojní, nejde o nič závažné. Značky slúžia na testovanie systému autonómneho riadenia. Testovacie autá vybavené týmto systémom ich pri prejazde oskenujú a na základe toho vedia vyhodnotiť s maximálnou presnosťou svoju aktuálnu polohu. To je pri systéme autonómneho riadenia extrémne dôležité, aby bola poloha auta správne nakalibrovaná a nevznikali tak kolízne situácie. Ak teda budete mať cestu okolo Mníchova a uvidíte takúto značku, prípadne sa s niečím podobným stretnete časom aj u nás, môžete byť pokojný. Nič nehrozí.

Zdroj: bayern3.de

Zdroj foto: bayern3.de

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Túto značku ste ešte asi nevideli, čo znamená?