Svietiace cestné čiary, ktoré zvýšia bezpečnosť na cestách

Fotoluminescenčné čiary nie sú žiadnou novinkou. Už pred rokmi sa o nich hovorilo a dostali sa aj do reálnej premávky v Európe.

Podľa austrálskej firmy, ktorá „glow in the dark“ svetelné čiary popularizuje, môžu tieto svietiace bezpečnostné prvky bez nutnosti nabíjania zvýšiť bezpečnosť na cestách.

Fotoluminescenčné čiary na ceste

Firma Tarmac Linemarking sa už pustila do ostrého testovania fotoluminescenčných čiar na ceste. Majú však aj nevýhodu. Tou je takt, že v prípade škaredého počasia sa ich účinnosť značne znižuje. V tme na mokrej vozovke ich nie je dostatočne vidno.

Nie je nutná inštalácia ani nabíjanie

Čiary sa cez deň prostredníctvom slnečného žiarenia nabijú a v noci vyžarujú slabé svetlo, ktoré je v nočnej premávke dobre viditeľné. Tento bezpečnostný systém nepotrebuje žiadnu zložitú inštaláciu. Stačí jednoducho už existujúce čiary natrieť špeciálnou farbou, ktorá zabezpečí, že čiary na vozovke v noci svietia.

„Glow in the dark“ efekt

Najväčšou výhodou je, že presne kopírujú okrajové časti cesty, čo uľahčuje vodičom jazdu. Omnoho menej sú tak namáhané aj oči. Tiahla línia svietiacej hranice cesty umožňuje možnosť venovať sa viac prekážkam na ceste. Oči vodiča nemusia hľadať krajnice a svietiacu čiaru vidia do diaľky. Aj osoba, ktorá daný cestný úsek nepozná, cíti pri jazde na neznámom úseku väčšiu istotu.

Svietivosť počas celej noci?

Výhody aj nevýhody nesú zo sebou ešte ďalšiu otázku. Ako dlho od západu slnka dokážu čiary svietiť. Môže sa stať, že sa vybijú ešte počas noci a prestanú svietiť? Austrálska spoločnosť už čoskoro poskytne odpoveď na túto otázku na základe prebiehajúcich testov.

Fosforeskujúce technológie vs. vývoj

Na druhú stranu, píše sa rok 2022 a vývoj v oblasti fosforeskujúcich technológii nemusí znamenať, že sa farebné čiary vybijú počas noci, tak ako tomu bolo kedysi. Všetci si pamätáme prvé svietiace gadgety z Číny, ktoré vydžali svietiť asi hodinu a potom svietiť prestali.

Bezpečnosť na cestách

Vízie využiteľnosti v praxi a možného úspechu sú nádejné.  Tarmac Linemarking tvrdí, že ak je cez deň zamračené, je svietivosť naozaj pomerne krátka, no keď sa čiary nabijú za jasného dňa, vydržia žiariť väčšinu noci. Môžeme sa tešiť na výsledky testovania. V prípade, že sa tento bezpečnostný prvok osvedčí, vďaka nízkej cene a náročnosti inštalácie, je toto nádejné riešenie, ktoré zvýši bezpečnosť na cestách. Ako by sa osvedčilo toto „svietiace“ dopravné značenie v realite na slovenských cestách s rôznou kvalitou vozoviek?

Zdroj foto: reddit.com

Zdroj: Youtube kanál Gripzz Eight, engineeringdiscoveries.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Svietiace cestné čiary, ktoré zvýšia bezpečnosť na cestách