Tento Fiat porazil aj Golf GTI!

Fiat nebol nikdy automobilkou, ktorej autá by chceli všetci. Iste, talianske autá majú svoje čaro a veľkú základňu priaznivcov, Fiat vyprodukoval mnoho zaujímavých modelov, aj keď nie každý z nich sa dočkal masového úspechu. Možno si pamätáte na pôvodnú verziu malého Fiatu Tipo. Okrem klasického kompaktného hatchbacku však vznikol aj v oveľa zaujímavejšej športovej verzií, ktorá podkúrila aj Golfu!

Keď sa ani Golf GTI nechytá!

Ostré Golfy sú v každej generácií už štandardom a takmer vždy ide o to najlepšie, čo si na poli športových kompaktných hatchbackov môžete vybrať. Golf je skrátka stávkou na istotu a poraziť ho rozhodne nie je jednoduché. Jeho vrcholnú verziu však kedysi zosadil z trónu neznámy Fiat Tipo, ako informoval portál mobile.de, kde sa jeden zaujímavý nedávno objavil.

Zdroj foto: mobile.de

Ide o Fiat Tipo Sedicivalvole. Šlo o limitovanú verziu, ktorá si dala za cieľ poraziť Golf GTI. Šlo o mimoriadne ambiciózny cieľ, nakoľko Golf bol vo svojej kategórií nedotknuteľným kráľom. Fiat mal však v rukáve eso najväčšieho kalibru. Úzku spoluprácu so sesterskou Lanciou, ktorá toho vo svete motorizmu dokázala viac než dosť. A tak do malého Tipa dal Fiat motor, ktorý sa nachádzal aj v bájnej Lancií HF a Integrale. Šlo o 2 litrový štvorvalec s výkonom 148 koní, vďaka ktorým Tipo dosiahlo 100 km/h za 8,4 sekundy a maximálka činí 206 km/h. Týmito parametrami Tipo Sedicivalvole porazilo aj spomínaný Golf GTI!

Zdroj foto: mobile.de

Táto verzia má upravenú prednú masku, iné prahy a aerodynamické prvky, okná v elektrike, športový volant a sedadlá. Skrátka milé a kompaktné autíčko s dynamikou na tú dobu nadpriemernou. Ide totiž o auto z roku 1992, zažilo si tak už 30 rokov služby a absolvovalo 82 310 km. A to je vhľadom na vek naozaj málo. Tento unikát s motorom z legendárnej Lacie vyjde na 8 500 €, čo zas nie je úplne uletená čiastka.

Zdroj foto: mobile.de

Zdroj: mobile.de

Zdroj foto: mobile.de

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Tento Fiat porazil aj Golf GTI!