Traktor bez vodiča - Práca na poli bez únavy vodiča

Nejedná sa o novinku na trhu. Samoriadiace vozidlá zažili svoj boom už pred časom. Napriek tomu je ich reálne využitie skutočne zaujímavé. Pri pohľade na samoriadiaci traktor ostáva doslova rozum stáť. Ako zvládne traktor bez vodiča svoju prácu? Sleduj video.

Po trende autonómnych kamiónov sa začali vo svete využívať autonómne technológie aj v kategórii poľnohospodárskych strojov. Autonómne traktory sú mimoriadne zaujímavé. Pozornosť upútajú nielen dizajnom bez kabíny. Ako funguje práca na poli bez prítomnosti vodiča?Zdroj foto: CNH Industrial

Nejedná sa o novinku na trhu. Samoriadiace vozidlá zažili svoj boom už pred časom. Napriek tomu je ich reálne využitie skutočne lákavé. Mapovanie terénu a dispečing sú pre fungovanie strojov bez vodičov kľúčové. Sľubujú úsporu času, ľudských zdrojov a tiež finančných prostriedkov.

Nový míľnik v autonómnych technológiách dokáže zvýšiť efektivitu práce. Pri pohľade na samoriadiaci traktor ostáva doslova rozum stáť. Ako zvládne traktor bez vodiča svoju prácu? Sleduj video.

Bežná poľnohospodárska technika je do veľkej miery naviazaná na schopnosti a energiu vodiča.  Výkon a produktivita práce sa priamo odvíja od stupňa únavy a výkonnosti traktoristu. Nemusí tomu tak byť navždy. Ľudská práca môže čoskoro vymiznúť aj z oblasti namáhavej práci na poli.Zdroj foto: CNH Industrial

V takom prípade by výsledok práce nebol závislý na obmedzeniach, ktoré vyplývajú z pozície traktoristu. Traktorista nemôže vykonávať svoju prácu nepretržite a potrebuje čas na spánok, jedlo a oddych. Stroje tak v súčasných podmienkach mieria na polia už v skorých ranných hodinách. Počas dňa sú nutné prestávky a výkonnosť vodiča na základe horúčavy a únavy klesá.  Traktoristi často pracujú až do neskorých nočných hodín.

V budúcnosti by tieto obmedzenia mohli zmiznúť. Poľnohospodári v prípade využitia traktora bez vodiča získajú značnú úsporu času a prostriedkov. Podľa tejto teórie by sa práca vodiča presunula pred monitor, kde dokáže podrobne kontrolovať a usmerňovať prácu strojov. Najväčšia výhoda? Jeden „dispečer“ dokáže v rovnakom čase navigovať a ovládať niekoľko strojov.

2 nové koncepty autonómnych traktorov odstránia niekoľko nedostatkov bežne využívanej techniky. Čoskoro možno presvedčia aj odporcov samoriadiacich technológií. S príchodom autonómnych traktorov dokážu poľnohospodári pracovať a generovať zisk nepretržite. Výkony sa dajú naplánovať dopredu a prispôsobovať špecifickým potrebám a podmienkam, akými je počasie, fáza roka a množstvo úrody.

Vieš si predstaviť traktor, ktorý pracuje neobmedzene po celých 24 hodín?  Toto všetko dokáže špeciálny model Case IH Magnum. Plne automatizovaný traktor je schopný samostatnej prevádzky bez dozoru vodiča. Je skonštruovaný a navrhnutý tak, aby sa dokázal na pole sám dostať a zorať ho bez prítomnosti vodiča.

Ako traktor bez vodiča funguje? Prácu v teréne zabezpečuje systém optických, laserových a ultrazvukových senzorov. Pomocou nich dokáže presne mapovať svoje okolie a zaznamenať nebezpečné prekážky.  Ak vo svojom okolí zaznamená prekážku, bude sa snažiť jej vyhnúť, prípadne pred ňou zastaviť. 

Druhý model je traktorom, ktorý podporuje reálnejšiu a moderným traktorom prístupnejšiu víziu. New Holland T8 NHDrive mení uhol pohľadu na uskutočňované poľnohospodárske práce. Toto riešenie disponuje bežnou kabínou pre vodiča. Svoje samoriadiace schopnosti využíva mimo cesty. Ponúka hneď 2 veľké výhody. Neohrozuje premávku, dokáže zefektívniť prácu na poli. Vodič je pri práci prítomný, jeho podiel na splnení zadanej úlohy predstavuje však funkciu kontrolóra.

Tým sa znižuje stupeň náročnosti práce a únava vodiča. V prípade potreby môže do riadenia zasahovať, so strojom jazdiť alebo ho na čas opustiť a nechať pracovať bez dozoru. Jednou nevýhodou je skutočnosť, že tento typ traktora, treba na miesto výkonu práce dopraviť.  Ponúka však nové možnosti využitia za dodržania súčasných legislatívnych pravidiel premávky. 

Traktor v tomto prípade operuje na základe podrobného zmapovania priestoru. Stroje na družstvách zvyčajne operujú na rovnakých poľnohospodárskych úsekoch a rozsiahlych poliach, ktoré nie je problém zmapovať a uložiť do pamäte s prípadnými prekážkami alebo úsekmi, ktoré vyžadujú zásah vodiča do vykonávanej práce.

Technické údaje „traktorov bez vodiča“ sú už dnes k dispozícii. Pohon zabezpečujú naftové motory disponujúce výkonom 419 koní. Maximálna rýchlosť poľnohospodárskej techniky využívajúcej samoriadiacu technológiu je nastavená na maximálnu rýchlosť 50 kilometrov za hodinu.  V súčasnosti prebieha ďalší výskum a vývoj, ktorý má zjednodušiť operovanie, dispečing a správu z centrály.

Do hry prichádza správa viacerých kusov techniky cez sieť. V tomto prípade bude jeden zamestnanec riadiť prácu viacerých strojov, čo prinesie obrovský dopad na rýchlosť odvedenej práce. Do úvahy prichádza využitie podobnej siete, akú využívajú lietadlové linky. Aký je tvoj názor na prevádzku traktorov bez vodiča? Nahradia autonómne traktory dnešné stroje? Majú reálne predpoklady na využitie? Podeľ sa s nami o svoj názor v komentároch.

Zdroj foto: CNH IndustrialZdroj foto: CNH IndustrialZdroj foto: CNH IndustrialZdroj foto: CNH Industrial

Zdroj foto: CNH Industrial

Zdroj foto: CNH Industrial

Zdroj: CNH Industrial

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Traktor bez vodiča - Práca na poli bez únavy vodiča