Cadillac Escalade bude mať toľko reproduktorov, koľko palcov displejov

Ak si predstavíme obrovské SUV, tak väčšinou je to Mercedes-Benz triedy GLS, alebo BMW X7. Spoza oceánu však prichádza niečo ešte mohutnejšie. Cadillac Escalade sa dokonca predáva aj na Slovensku. Takže kúpiť ho a umiestniť do lokálneho hip-hopového videoklipu nebude vôbec problém.

Escalade sa ukázal vo svojom novom šate, prichádza totiž nová generácia modelu. Obor si zachováva majestátnosť predchodcu, ale prináša novší a svieži dizajn plus k tomu aj nové technológie. Dá sa povedať, že v ničom nechce zaostávať za európskymi konkurentami v tejto veľkostnej kategórii.

Je jasné, že okrem mohutnosti si nová generácia zachovala aj hranaté tvary. Aj keď prešli do trochu miernejšej formy. Zmiernenie je viditeľné v prednej časti. Síce stále vyzerá, že maska chladiča je väčšia ako celý Smart, ale vertikálne svetlá zmizli a nahradili ich menšie horizontálne. Tvar masky chladiča má evokovať tvar loga automobilky. Samozrejmosťou, pre všetky úrovne výbavy, bude použitie maticových LED svetiel.

Foto: Cadillac

Výzarným prvkom zovňajšku sú aj enormné spätné zrkadlá, ktoré sú pri takto veľkom aute nevyhnutné. Zadok zdedil svetlá umiestnené v stĺpikoch karosérie a je celkom jednoducho stvárnený. O odľahčenie, aspoň vizuálne sa stará chrómová lišta so znakom automobilky v strede.

Veľký šok nastane v interiéri. Nie je to o troch radoch sedadiel, pričom usporiadanie je 2+2+3, ale skôr o pracovisku vodiča. Takéto veľké displeje nemá ani Mercedes a už ten ponúka statočnú porciu. Pred vodičom priamo je na sklo premietaný obraz head-up displeja. Pod ním je 14,2-palcový displej nahradzujúci tradičné ručičkové ukazovatele. Vľavo, kde sú bežne výduchy klimatizácie, je menší sedempalcový displej zobrazujúci údaje palubného počítača a ostatné náležitosti stavu auta. Na pravej strane je zase displej informačno-zábavného systému s uhlopriečkou 16,9 palca. Každý displej má technológiu OLED, kde svietia iba tie body, ktoré majú a čierna ostáva čiernou. Okrem toho je hustota pixelov na jednotlivých displejoch väčšia ako na 4K televízoroch. Zobrazovanie tak bude bez akýchkoľvek rastrov. Displej v strede dotykový nie je, ale stredový a ten naľavo dotykové sú. Na pohľade navigácie pribudne možnosť rozšírenej reality. Do obrazu z prednej kamery sa pripoja dodatočné informácie o odbočení na presnom mieste v podobe šípok. Ak by toto bolo málo displejov, tak jeden zanedbateľný má aj klimatizácia a ďalšie dva môžu byť na operadlách predných sedadiel.

V interiéri bude ozvučenie štandardne s 19 reproduktormi. Vyššie úrovne výbavy však budú mať systém AKG, čo je rakúsky špecialista na audiosústavy, až s 38 reproduktormi. Dôležitým prvkom výbavy, okrem elektrického nastavenia každého sedadla bude možnosť masáže na vybraných miestach. Tá už v predchádzajúcej generácii patrila medzi najlepšie, ktoré vôbec v aute figurovali.

Foto: Cadillac

Z technologickej nálože prichádza systém Super Cruise. Ten dokáže takmer autonómne jazdiť až po 300-tisíc kilometroch diaľnic. Po vyhodení blinkra dokonca vie zmeniť aj pruh. Takúto vec zatiaľ ponúkali najmä Mercedesy. Systém pozostáva z LiDARu, kamier, radaru a čerpá aj z navigačných údajov. Systém monitoruje stav a upozorní v momente, kedy je nutná aktivita vodiča.

Výrazná inovácia nastala pod kapotou. Teda, V8 s objemom 6,2 litra neprekvapí nikoho, ten má výkon nezanedbateľných 313 kW (425 k). To znamená, že výkon je dosahovaný bez nutnosti prepĺňania. V predklade, tento motor vydrží naozaj veľa a dlho. Tou väčšou novinkou bude naftový motor. Takáto motorizácia v Escalade ešte nikdy nebola a automobilka siahla po trojlitrovom radovom šesťvalci, ktorý už prepĺňanie má a dosahuje výkon 207 kW (278 k), pričom krútiaci moment má byť vyšší ako v prípade benzínového osemvalca. Každému musí byť jasné, že manuálnu prevodovku tu bude hľadať márne, motory sú spojené s desaťstupňovým automatom.

Foto: Cadillac

Ako je už tradíciou, Escalade ponúkne dve karosérie. Štandardná bude veľkosti spomenutých konkurentov, Mercedesu GLS a BMW X7 a väčšia s názvom ESV bude už taká ako niektoré menšie autobusy. Automobilka prezradila, že do predaja sa nový Escalade dostane už v lete tento rok ako modelový rok 2021. Táto novinka bude určite dostupná aj v Európe a tiež na Slovensku.

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Renault

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Cadillac Escalade bude mať toľko reproduktorov, koľko palcov...