Mýto pre osobné autá v roku 2020: Kde a koľko?

Jedným zo spôsobov spoplatnenia rýchlostných ciest je diaľničná známka, tú sme rozobrali nedávno. Teraz sa zameriame na krajiny a časti, ktoré využívajú platbu za tieto úseky prostredníctvom mýta. Pozrieme sa aj na úseky, ktoré sú spoplatnené mýtom v krajinách, kde je inak diaľničná známka.

Mýto bude určite informáciou, ktorú treba vedieť pri ceste na dovolenku, napríklad do Chorvátska, či Talinaska. Napríklad aj Slovinsko malo mýto, ale pri dostavbe diaľnic prešlo na diaľničné známky. Rozdiel v príjmoch je enormný. Kým mýto bolo do 3 eur, diaľničná známka je za 15. A to len týždňová. Pozrime sa teda na krajiny, kde aj autá do 3,5 tony, či už osobné, alebo ľahké úžitkové musia platiť takouto formou.

Poľsko

Poliaci majú spopolatnené niektoré úseky. Pre osobné a ľahké úžitkové autá do 3,5 tony, ktoré prechádzajú územím sú spoplatnené úseky diaľnic A1, A2 a A4. Tým, že Poliaci nemajú euro je hlavným platobným prostriedkom domáci zlotý, avšak prijímajú aj eurá a doláre.

Spoplatnené úseky a ich ceny:

A1 Rusocin (Gdańsk) – Nowa Wieś (Toruń): 29,90 PLN
A2 Świecko – Konin: 78,00 PLN
A2 Konin – Stryków (Lodź): 9,90 PLN
A4 Bielany Wroclawskie (Wroclaw) – Sośnica (Gliwice): 16,20 PLN
A4 Katowice – Kraków: 20,00 PLN

Chorvátsko

Po masívnej výstavbe diaľnic pristúpili Chorváti k najlogickejšiemu možnému spoplatneniu pre rýchlu návratnosť investovaných prostriedkov. Tým je mýto. Dôležitým faktorom je tu druh vozidla, kde je aj kategória do 3,5 tony rozdelená podľa výšky nad prednou nápravou. Vozidlá ako Volkswagen Multivan, či niektoré zvýšené a vyššie terénne autá budú mať sadzbu vyššiu.

Priemerná cena diaľnic je 40 HRK za 100 kilometrov.

Detailné informácie o spoplatnených úsekoch s výpočtom ceny je možné nájsť tu: https://hac.hr/en/interaktivna-karta-autocesta-?language=en

Taliansko

Taliani využívajú mýtny systém už naozaj dlhodobo a ich diaľničná sieť je enormná. Môže za to aj samotný profil krajiny. Platiť sa dá, samozrejme, v eurách, kartami, ale aj automatickým systémom Telepass. To je výhodou, lebo pri bránach nie sú také čakacie doby, stačí v nich pribrzdiť na 30 kilometrov za hodinu a jednotky načítajú potrebné údaje z palubného zariadenia.

Priemerná cena vychádza na 9 eur za 100 kilometrov.

Španielsko

Španieli majú systém podobný tomu, ktorý používajú Taliani. Naviac, okrem diaľnic sú spoplatnené aj prejazdy niektorými tunelmi. Tunel del Cadi je spoplatnený sumou 12,08 eura a Tunels de Vallvidrera až 4,5 eurami. Ale najlepšie je skontrolovať si kategóriu vozidla a presnú sumu na stránke https://www.tunelsbarcelonacadi.cat. V rámci globalizácie je stránka dostupná v Španielčine a Katalánčine.

Priemerná cena za 100 kilometrov je 9,50 eura.

Foto: Mercedes-Benz

Portugalsko

Na Pyrenejskom polostrove ešte ostaneme. Portugalsko tiež pristúpilo k platbe za diaľnice mýtnym systémom. Ten sa ničím nevymyká ostatným zaužívaným systémom a platiť je možné v hotovosti, či kartou, alebo špeciálnou jednotkou na palube.

Kalkulačka je na stránke: http://portugaltolls.com/en/web/portal-de-portagens/home

Grécko

Jednou z destinácií vhodných na dovolenku je aj Grécko. Ak sa plánujete pohybovať po diaľniciach, tak si tiež pripravte peniaze, alebo kartu na platbu mýta. Platbu prevádzkuje až 6 spoločností s rôznymi výpočtami ceny. Naviac sa ešte platí za prejazd niektorých mostov a tunelov.

Francúzsko

Francúzi spolplatnili nielen diaľnice, ale niektoré tunely a mosty sú spoplatnené zvlášť. Napríklad k spoplatneným úsekom patrí aj stavebný skvost, most Viaduc de Millau. Spoplatnené je, logicky, aj použitie Eurotunnelu, čo je vlastne vlakový prevoz vozidiel do Veľkej Británie.

Priemerná cena francúzskeho mýta je 8 eur za sto kilometrov. Presnú kalkuláciu si môžete pozrieť na stránke http://www.autoroutes.fr/index.htm?lang=en

Srbsko

V Srbsku si na začiatku spoplatneného úseku vezmete papierik označujúci východzí bod a na výjazde zaplatíte. Srbi niekedy, pri vyšších čiastkach akceptujú aj eurá. Ale karta je použiteľná vždy.

Cena diaľnic pre osobné a ľahké úžitkové auto je medzi 3,50 a 5,00 eurami na sto kilometrov.

Bosna a Hercegovina

Bosna a Hercegovina sú tiež minimálne tranzitonou krajinou z niektorých destinácií ďalej na juh. Spoplatnený je úsek diaľnice D1 pred Sarajevom. Platba je možná domácou menou, eurom a platobnou kartou. Pre častejšie návšetvy sa dá využiť palubná jednotka.

Foto: Mercedes-Benz

Nórsko

V Nórsku je to zaujímavejšie. Mýto existuje, mýtne brány nie. Domáce autá majú On-Board zariadenie pre systém AutoPass, ktoré zaznamenáva jednotlivé pohyby. Pre návštevníkov je Visitors Payment, ktorý má prednabité jednotky cez platobnú kartu. Ak však cestujete po Nórsku bez registrácie, tak vám faktúra príde podľa evidenčného čísla na vašu adresu.

Ostatné krajiny, kde sa platí mýto:

Írsko
Veľká Británia
Turecko
Lotyšsko
Bielorusko
Macedónsko

A v týchto krajinách sa nemusíte báť poplatkov:

Andora, Estónsko, Fínsko, Island, Kosovo, Cyprus, Lichtenštajnsko, Luxembursko, Malta, Monako, San Marino, Ukrajina a logicky aj Vatikán, keďže ten žiadne diaľnice nemá.

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Mercedes-Benz

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Mýto pre osobné autá v roku 2020: Kde a koľko?