Cybertruck od Tesly je najviac sci-fi ako sa dá

Americká elektroautomobilka Tesla každý rok prichádza s novým modelom, niečo podobné ako Apple. Ale na rozdiel od jablčného výrobcu telefónov modely v ponuke ostávajú. Najnovšie, na rok 2021 predstavila Tesla model Cybertruck.

Cybertruck má byť odpoveďou na popularitu pick-upov v USA. Vizážou je odlišný od všetkého, čo v tomto segmente aktuálne figuruje. Kým všetky pick-upy doteraz majú tvary prísne podobné s trojpriestorovým usporiadaním, Tesla prichádza s futuristickou tvárou a výzorom vhodným aj do filmov odohrávajúcich sa vo vzdialnejšej budúcnosti.

Foto: Tesla Motors

Tesla práve tvarom vozidla vzbudila obrovské reakcie. Veľa je pozitívnych, ale nájdu sa nejaké posmešné. Práve základné línie niektorí prirovnávajú k detskej kresbe. Nič to však nemení na fakte, že pick-up bude naozaj pevný. Elon Musk hovorí o oceľových plátoch s hrúbkou 3 milimetre, rovnakých ako používa aj vesmírna loď Space X.

Rovnako tvrdí, že Cybertruck je odolný voči strelám s klasickej 9-milimetrovej zbrane. Prezentácia tohto faktu až tak veľmi nevyšla, keď sa na prototype podarilo rozbiť okná kladivom. To však nie je všetko, čo je na sci-fi trucku fascinujúce. Pohon má tiež svoje prvenstvá v triede.

Tesla uvádza, že na 60 míľ za hodinu, čo je 96 kilometrov za hodinu zrýchli obrovské vozidlo za 2,9 sekundy. To bude platiť pre najvýkonnejší model v ponuke. Štvrť míle, 400 metrov, vraj zvládne za 10,8 sekundy, čím sa zaradí medzi vážnejších šprintérov. Automobilka tiež poznamenala, že jazdné vlastnosti budú schponé, keď použila formuláciu vraviacu o jazde ako po koľajniciach.

Očakáva sa, že dojazd verzie určenej práve na túto veličinu bude až 800 kilometrov. Základné alternatívy zvládnu polovicu z toho. Niektoré správy otvorene hovoria o režime Plaid, v ktorom bude mať Cybertruck výkon až 589 kW (800 k) a krútiaci moment naozaj masívnych 1350 Nm.

Foto: Tesla Motors

Ak Tesla hovorí o tom, ež Cybertruck drží ako na koľajniciach, tak to je trochu nadnesené. Ale ovládaniu určite pomáha adaptívne vzduchové odpruženie na oboch nápravách. Vzadu odpruženie tiež podporí možnosť odviezť na dvojmetrovom priestore až 1,7 tony. Výrobca tiež hovorí o sedemtonovom prívese.

Na svojom Twittri dokonca Elon Musk potvrdil, v dlhodobom pohľade, možnosť vyrábať aj menšiu alternatívu pick-upu. Žeby teda Cybertruck Mini? V každom prípade, základná cena je stanovená na 39-tisíc dolárov, pričom najvýkonnejší model vychádza 69-tisíc. Už na začiatku Tesla oznámila aj niektoré príslušenstvo. Bude ním napríklad stan na korbu, ktorý ponúkne nielen možnosť prespať, ale taktiež možnosť niečo uvariť, keďže kempovanie zobrali v Tesle naozaj vážne.

Záujemcovia už mohli dať zálohu 100 dolárov na nové vozidlo, aktuálne je ich viac ako 300-tisíc, pričom prvé dodávky majú začať v roku 2021. Lenže o Tesle je známe, že občas sa vyskytne nejaký problém v nábehu výroby, čo môže trochu posunúť aj samotný štart predaja.

Foto: Tesla Motors

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Tesla Motors

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Cybertruck od Tesly je najviac sci-fi ako sa dá