Nová povinná výbava: alarm na zabudnuté dieťa!

Súčasné autombilky sa predháňajú vo všemožných inováciách. Prečo? Jednoducho konkurencia je extrémna a základný účel, odviezť posádku z bodu A do bodu B zvládne naozaj každé. Často krát sú technologické inovácie z kategórie bezpečnostných systémov. No občas neprídu len z iniciatívy samotnej automobilky, ale napríklad z iniciatívy miestnej vlády. Tu je aktuálny príklad z Talianska.

Pre bezpečnosť detí

V posledných rokoch sa čoraz častejšie aj u nás, na Slovensku objavujú správy o tom, že rodič zanechal svoje dieťa v rozhorúčenom aute. Občas sa takéto prípady končia tragicky, nakoľko organizmus malého telíčka sa extrémne rýchlo prehreje a teplota v odparkovanom aute môže dosahovať až 125 stupňov Celzia. Portál insider.com informoval, že Taliansko sa voči podobným prípadom rozhodlo bojovať naozaj rázne. Od vodičov vyžaduje nový prvok výbavy.

To, že problém zabudnutých detí v rozhorúčených autách je veľkou témou dokazuje aj fakt, že len v minulom roku v USA takto v aute zomrelo 52 detí. Najrizikovejšou skupinou sú práve deti do 3 rokov. A na ne sa zameralo najnovšie opatrenie. Každý, kto bude v aute prevážať v autosedačke dieťa mladšie ako 4 roky, bude povinný mať alarm, ktorý ho upozorní na zabudnuté dieťa.

Nápad zaujímavý, aké však bude konečné technické riešenie? Možností je viacero. Takýto alarm môže byť súčasťou základnej výbavy auta, môže byť súčasťou autosedačky, ale môže sa jednať aj o samostatné zariadenie. Podmienkou je, aby si vodič upozornenie všimol, alebo ho aspoň počul. Populárnymi sú zariadenia, ktoré vodičovi v prípade zabudnutia ratolesti posielajú notifikácie a SMS správy upozorňujúce na to, aby sa vrátil. Ich cena sa pohybuje na úrovni okolo 30 €, čo nie je extrémne vysoká položka.

Čo v prípade, ak uvedené zariadenie nemáte a dieťa do 4 rokov v aute aj tak prevážate? Dostanete niekoľko trestných bodov a pokutu v rozmedzí 81 - 326 €. Otázkou je, čo v prípade turistov. Taliansko je nesmierne atraktívnou krajinou, ktorú navštevujú davy návštevníkov. Ide o to, ako bude polícia pristupovať k cudzincom, ktorí tento alarm mať v aute nebudú. Je to záležitosť, ktorá sa iste vyrieši, avšak krok k ochrane najmenších si pochvalu rozhodne zaslúži.

Zdroj: insider.com

Zdroj foto: insider.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nová povinná výbava: alarm na zabudnuté dieťa!