Chcete elektromobil? Môžete naň získať dotáciu

Podpora alternatívnych palív je v súčasnosti naozaj veľká téma. Veď elektromobily ešte nie sú úplne dostupné finančne pre každého. Preto vznikol program na podporu ich kúpy, ktorý zastrešuje ministerstvo hospodárstva. Pôvodne sa síce hovorilo o podpore elektrickej energie a tiež LPG a CNG, ale plyny z finálneho návrhu vypadli.

Dotácia sa teda týka len elektrickej energie. Buď je na auto, ktoré je výlučne elektrické, alebo využíva hybridný pohon s možnosťou nabíjania z elektrickej siete. Na plug-in hybrid je dotácia stanovená na 5000 eur a na plne elektrické vozidlo až na 8000 eur.

Foto: Renault

Základom je registrovať sa, ak reálne chcete takéto vozilo. Registrácia prebieha od 11.12.2019 na internetovej stránke www.chcemelektromobil.sk. Registrovať sa však bude možné len v časovom intervale od 12tej do 20tej hodiny, kvôli prípadnej telefonickej podpore. Aj to bude možné len počas pracovných dní. Celkovo je na podporu určených 5 miliónov eur. Po vyplnení registrácie dostanú záujemcovia špeciálny kód a po 17.12.2019 môžu poslať samotnú žiadosť.

Záujemca o podporu môže byť fyzická osoba, právnická osoba a dokonca aj subjekt z verejnej správy ako obec, či úrad. Ak systém vyhodnotí, že uchádzač spĺňa podmienky, tak má 12 mesiacov na nákup nového vozidla v plnej sume, pričom následne mu štát vráti určenú čiastku. No a háčik je v tom, že vozidlo nemôže byť v žiadnom prípade na leasing. A finálny subjekt ho musí vlastniť až dva roky.

Dôležitou charakteristikou vozidla je, okrem elektrických pohonných systémov, aj cena. Strop bol stanovený na 50-tisíc eur s DPH. To znamená, že Jaguar i-Pace, Mercedes-Benz EQC, či Audi e-Tron sú mimo, na tie dotáciu získať nemožno. Čo je však ešte menej príjemné, tak dotáciu nie je možné získať, pre právnické osoby, ani na elektrický Renault Master. Ten má základnú cenu 62 500 eur bez DPH. A práve ten by mohol znížiť emisie v mestách viac ako akýkoľvek osobný elektromobil.

„Rezort touto výzvou nadväzuje na úspešný pilotný projekt podpory nákupu elektrických vozidiel, ktorý spustil koncom novembra 2016 v spolupráci so Zväzom automobilového priemyslu SR. Medziročný nárast predaja týchto vozidiel vtedy vďaka podpore dramaticky stúpol a verím, že tento projekt bude minimálne tak úspešný," zdôraznil minister hospodárstva Peter Žiga. Rezort hospodárstva na podporu vyčlenil 5 miliónov eur zo štátneho rozpočtu. Výzva je otvorená až do vyčerpania tejto sumy. „Na cesty sa tak môže dostať ažtisícka ďalších elektromobilov a plug-in hybridov. Poskytnutie tejto dotácie je ďalším z krokov, ktorými rezort podporuje elektromobilitu," dodal minister.

Foto: Peugeot

Plug-in hybridov je relatívne veľa, ale elektromobilov toľko nie je. Tu je zoznam tých, ktoré sú aktuálne dostupné a môžete na ne získať dotáciu:

BMW i3 (120 Ah), cena od 38 950 €

Citroën C-Zero, cena od 26 990 €

Hyundai Ioniq Electric, cena od 35 990 €

Hyundai Kona Electric, cena od 35 890 €

Kia Soul EV, cena od 30 590 €

Kia e-Niro, cena od 42 580 €

Nissan e-NV200, cena od 31 400 €  bez DPH

Nissan Leaf, cena od 36 130 €

Peugeot e-208, cena od 28 990 €

Renault ZOE, cena od 31 900 €

Renault Kangoo Z.E., cena od 27 900 € bez DPH

Smart EQ for Two, cena od 22 139 €

Smart EQ for Four, cena od 22 805 €

Škoda Citigo-e iV, cena od 17 590 €

Volkswagen e-Golf, cena od 27 990 €

Volkswagen e-Up!, cena od 17 970 €

Zoznam obsahuje iba vozidlá, ktoré sú bežne dostupné v dílerskej sieti na Slovensku. Teoreticky do výzvy spadá aj Telsa Model 3 Standard Range Plus, ktorého cena je do 40-tisíc eur. A aj prakticky by bolo možné ho v tejto schéme umiestniť, lebo podpora elektromobility neznamená podporu predaja na Slovensku. Vozidlo musí byť nové, čiže v osvedčení o evidencii nemôže mať zapísaného žiadneho predchádzajúceho vlastníka. To znamená, že dotácia môže prísť aj na vozidlo individuálne dovezené zo zahraničia.

Foto: Tesla Motors

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Renault, Peugeot, Škoda, Tesla

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Chcete elektromobil? Môžete naň získať dotáciu