Top 5 sériových áut z autosalónu v Los Angeles

Tohtoročný autosalón v Los Angeles prišiel s mnohými alternatívnymi pohonmi vozidiel. Bez nich sa už žiadna automobilka nezaobíde, najmä keď je nutné, od budúceho roka dosahovať určité priemerné emisie. Ale ekoautá neboli až tak v kurze ako napríklad vo Frankfurte. Mnoho z predstavených vozidiel boli SUV s nemalým výkonom. Pozrite si päť zaujímavých noviniek, ktoré sú pripravené do sériovej výroby.

1. Toyota RAV4 Plug-In Hybrid

Toyota RAV4 je príjemné auto, ktoré doteraz poháňala sústava s 2,5-litrovým atmosférickým motorom a hybridným pomocníkom. Nový plug-in hybrid bude najvýkonnejšou RAV4, ktorú kedy automobilka vyrobila. Sústava bude mať až 225 kW (306 k), čo stačí na stovku za 6 sekúnd. V portfóliu Toyoty ju tak prekoná len Supra. Dokonca na jedno nabitie zvládne prejsť až 60 kilometrov. Rozdielom oproti konvenčnému hybridu bude nový akumulátor s Li-Ion článkami a elektromotor. Akumulátor je pod podlahou batožinového priestoru a, podľa Toyoty, neuberá z neho.

Foto: Toyota

2. Aston Martin DBX

Aston Martin sa po 106 rokoch vracia medzi SUV. Nie je to vôbec prekvapivé. Aj keď sa už verejne hovorí o postupnom ústupe týchto áut, stále dosahujú masívnu popularitu. Aston Martin DBX má tvary, ktoré sú adekvátne ostatným autám v portfóliu a hneď sa dá identifikovať s ostatnými modelmi v portfóliu. Jedine, že by niekomu trochu pripomínal SUV od Spykeru, ale to nepozná každý. Aston Martin dal DBX pod kapotu štvorlitrový motor V8 s výkonom 405 kW (550 k) a krútiacim momentom 700 Nm. Využíva deväťstupňový manuál a vzadu má elektrický samosvorný diferenciál. Na stovke je za 4,5 sekundy a maximum dosiahne 290 kilometrov za hodinu. To všetko pri hmotnosti 2 245 kilogramov.

Foto: Aston Martin

3. Mercedes-AMG GLE63S

Boj o výkonné SUV zvádza aj Mercedes. Obrovské GLE však nie je najväčším modelom. Ale bude mať lepšie parametre ako GLS s logami AMG. Odlišuje sa už aj vizuálne rozšírením, maskou chladiča a, samozrejme, predným a zadným nárazníkom. Pod kapotou je štvorliter V8. Ten, v tomto prípade, ponúka výkon až 450 kW (612 k) a krútiaci moment 850 Nm. K tomu má ešte systém EQ Boost, elektromotor s výkonom 19 kW (22 k) a krútiacim momentom 250 Nm. Systém pohonu všetkých kolies 4Matic+ dokáže poslať na zadné kolesá 100 percent výkonu. Na stovke je GLE AMG za 4 sekundy a limit zasiahne pri 280 kilometroch za hodinu.

Foto: Mercedes-Benz

4. Audi RS Q8

Najvýkonnejšie Audi Q8 si ukorystilo titul najrýchlejšieho SUV na Nürburgringu. Síce to nič v realite neznamená, nebude príjemnejším autom na ceste, ale pre krčmové reči je to dobrá munícia. Dokonca má rovnakú maximálnu rýchlosť ako Lamborghini Urus. Obe majú obmedzovač nastavený na 305 kilometrov za hodinu. Z nuly na stovku sa dostane len za 3,8 sekundy a na dvojstovke je za 13,7 sekundy. Práve tu stratí 0,9 sekundy na Urus. Inak, na tom okruhu má čas 7:42,253. Na to využíva motor, ktorý pochádza z kombi RS6. Je ním osemvalec s objemom 4 litre a dvomi turbami. Má výkon 442 kW (600 k) a krútiaci moment 800 Nm. Ovládaniu určite pomáha systém natáčania zadnej nápravy. Základná cena v Nemecku bude 127-tisíc eur.

Foto: Audi

5. Lexus LC Convertible

Nový kabriolet LC od Lexusu nie je prekvapením. Vyzerá totiž presne ako koncept. Predná časť je rovnaká s kupé, ale v strede prichádzajú zmeny. Plátená strecha je za 15 sekúnd stiahnutá a za 16 sekúnd natiahnutá. Je zložená zo štyroch vrstiev a kompletne skrýva rámovú konštrukciu. Kabriolet sa dostane do ponuky v lete budúceho roka. Okrem samotného odstránenia strechy bolo nutné karosériu spevniť a predná náprava má pozmenenú konštrukciu, aby lepšie sedela ku novej karosérii. Vylepšenia dostala aj klimatizácia a z opierok hlavy môže fúkať teplý vzduch na krk, čím spraví akýsi šál. Automobilka oznámila zatiaľ len verziu LC500 bez hybridu s päťlitrovým atmosférickým osemvalcom. Ten má 351 kW (477 k) a 540 Nm. Spolupracuje s desaťstupňovou automatickou prevodovkou. Existuje predpoklad, že do Európy sa dostane aj hybridná verzia LC500h.

Foto: Lexus

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Toyota, Lexus, Audi, Mercedes-Benz, Aston Martin

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Top 5 sériových áut z autosalónu v Los Angeles