Elektrická revolúcia zasiahla aj Ford Mustang, prichádza SUV Mach-E

Ford sa podujal, tak ako ostatní výrobcovia, na elektrickú cestu. Ale na rozdiel od napríklad Mercedesu, či Audi a Jaguaru sa vrhol do vôd elektromobility trochu inak. Nemá úplne samostatný model, ale využíva už fungujúce meno, ku ktorému doplnil dodatok o elektrickom pohone.

Nový elektromobil od Fordu sa volá Mustang Mach-E. Problémom je, že tento krok je naozaj ťažko stráviteľný pre skalných fanúšikov športových vozidiel. Je nielen elektrickým autom, ale zároveň má karosériu SUV. Takže vlastne Mustang je len meno a pár dizajnových detailov.

Mach-E bude prvým v rade nových elektrických vozidiel v globálnom merítku. Doteraz boli pokusy s Focusmi a C-Maxami, ktoré neboli práve úspešné. Naproti tomu SUV EV Mustang má tých šancí viac, lebo sa stavia ako konkurent ku Jaguaru i-Pace, Mercedesu EQC a Audi e-tron. Jeho neodškriepiteľnou výhodou bude fakt, že cenová hladina bude omnoho nižšia ako pri týchto prémiových konkurentoch. Aby sme na nikoho nezabudli, tak bude musieť čeliť aj konkurentom od Tesly a onedlho aj BMW iX3.

Foto: Ford

Aby bol aj Mach-E trochu Mustangom, tak stále vidno charakteristické črty modelu. Predná maska je takmer ako na klasickom športovom kupé a svetlá tiež prevzali inšpiráciu na rovnakom mieste. Aj samotný tvar zadných blatníkov a zadných svetiel načerpal inšpiráciu v súčasnej generácii športiaku. Reálne vzaté, toto auto má šancu ešte viac spopularizovať a rozšíriť meno Mustang, či sa to už fanúšikom páči, alebo nie.

Do interiéru je prístup cez štvoricu dverí s rámovou konštrukciou. Aj napriek tomu sa dá, vďaka bočnému tvaru hovoriť o SUV kupé, teda podobnom štýle karosérie ako má BMW X4. Tomu sa približuje aj veľkostne. Batožinový priestor vzadu má objem 402 litrov a druhý vpredu ponúkne ešte 100 litrov naviac. Prístrojová doska už s Mustangom nemá veľa spoločné a ukazuje veľký vertikálny displej na ovládanie infotainmentu. Aj keď je na volante logo Mustangu, tak je jasné, že toto je úplne niečo iné ako klasický Mustang.

Foto: Ford

Do Európy je potvrdených len niekoľko verzií, viac ich bude v ponuke v USA. Jedna je zameraná na maximálny dojazd, ktorý by sa mal, vďaka 98,8 kWh batérii, dostať až na 600 kilometrov. Pritom táto verzia využije elektrické motory s výkonom 248 kW (337 k) a krútiacim momentom 360 Nm. V ponuke budú aj alternatívy s batériou s kapacitou 75,7 kWh. Jej výhodou je o niečo rýchlejšie nabitie do plna a hlavne nižšia cena.

Najvýkonnejšia verzia s dvomi motormi s celkovým výkonom 342 kW (465 k) a krútiacim momentom 830 Nm bude niesť celé označenie Mustang Mach-E GT. Bude mať pohon všetkých kolies vďaka dvom elektromotorom a dojazd s väčšou batériou sa dostane na 400 kilometrov. Omnoho zaujímavejší je však údaj o zrýchlení na stokilometrovú rýchlosť. Mustang SUV sa s týmito parametrami na rýchlostnú hodnotu dostane za menej ako 5 sekúnd.

Ford Mustang Mach-E je pre automobilku veľmi dôležitým predajným prvkom portfólia. Dôvodom je, že práve tento model bude znižovať priemerné emisie za automobilku a pomôže jej znížiť pokuty za každý gram CO2 nad stanovenú hodnotu. Do úvahy však tento systém karhania automobiliek berie len primárne emisie auta a nie sekundárne vznikajúce, v niektorých krajinách, pri výrobe elektrickej energie. Do úvahy už vonkoncom neberie emisie potrebné na samotné vyrobenie a dodanie batérií, či potenciálne horšiu možnosť recyklácie a iného zhodnotenia už nefunkčných komponentov elektrického systému.

Foto: Ford

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Ford

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Elektrická revolúcia zasiahla aj Ford Mustang, prichádza SUV...