Audi S8 dokáže v šprinte poraziť aj športové autá

Audi začalo s výrobou výkonného modelu S8 už po uvedení prvej generácie A8. Práve tento model bol prelomový, lebo využíval novú technológiu základnej stavby, čo znižovalo celkovú hmotnosť. Hlavným stavebným prvkom bol hliník. Aktuálne je na trhu štvrtá generácia A8, takže aj štvrtá generácia S8.

Nová generácia S8 má len jemné náznaky toho, čo sa skrýva pod kapotou. Vpredu vidno trochu zmenený nárazník a vzadu sú aj koncovky výfuku. Tie sú nezvykle, pre automobilku, reálne a spojené s výfukovým potrubím. Po úplne falošných na Audi S6 je to naozaj príjemná správa.

Foto: Audi

V interiéri tiež nie je žiadna prevratná novinka. Displeje zobrazujú viac detailov s písmenom S, čo má vyžarovať športovosť. Takisto volant má športovejšie tvarovanie, ale nedostal zrezanie spodnej časti, ktoré vlastne nie je potrebné a funkčné v žiadnom aute, ktoré nie je pretekárske. Avšak malé písmenko S na volante nesmie chýbať.

Audi S8 sa vyhlo, zatiaľ, trendu, ktorý zasiahol ostatné modelu so športovým charakterom. Kým S4, S5 a S6 sú naftové, najväčší model S8 ostáva benzínový. Má pod kapotou prepĺňaný osemvalec s objemom 4 litre. Jeho najvyšší výkon je 420 kW (571 k) a krútiaci moment dosahuje mamutích 800 Nm. Motor je spojený s osemstupňovou automatickou prevodovkou. A to nie je jediné s čím je spojený. Reálne je Audi S8 mild-hybridom. Využíva 48V sústavu a štartér kombinovaný s generátorom. Tento samotný systém dokáže znížiť spotrebu až o 0,8 litra. Ďalšia úspora ide na triko vypínaniu valcov. Reálne sa tak S8 pohybuje v údajoch podľa meracieho cyklu WLTP na hodnote 11,4-11,3 litra na sto kilometrov.

Foto: Audi

Supersedan ponúkne zrýchlenie na stovku v priebehu 3,8 sekundy. Ku zážitku prispeje aj nový výfukový systém s výraznejším zvukovým prejavom. Maximum asi ani netreba spomínať, štandardne je obmedzené na 250 kilometrov za hodinu. V príplatkovej výbave bude určite možnosť posunúť tento limit minimálne na 280 kilometrov za hodinu.

Audi však s S8 nekončí. Onedlho sa má objaviť aj verzia, ktorá nahradí S8 Plus. Tá by mala mať výkon vyšší ako 442 kW (600 k). Reálne si už Audi S8 výkonovo konkuruje s takými hráčmi ako Mercedes-AMG triedy S, BMW M760Li, či dokonca Bentley Flying Spur.

Foto: Audi

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Audi

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Audi S8 dokáže v šprinte poraziť aj športové autá