Ferrari Roma vracia do hry eleganciu šesťdesiatych rokov

Najnovší model talianskeho výrobcu športových vozidiel, Ferrari, je trochu iný ako zvyšok portfólia. Najbližšie by mohol mať k základnému Portofinu, pretože to nie je zamerané úplne funkčne a ponúka istú dávku elegancie. Roma pridáva elegancie naozaj statočne.

Tvary nového kupé začínajú opačne skosenou maskou chladiča s úzkym profilom nadväzujúcou na úzke adaptívne LED svetlomety. Predná časť naozaj evokuje model Daytona z rokov 1968 až 1973. Elegantné tvary pokračujú prvým stĺpikom karosérie a zakomponovanie strechy nepôsobí ťažkopádne, ale naopak vytvára dojem ľahkosti. Pohľad zozadu zase okorenia nové svetlá s oválnym tvarom. Počet je rovnaký ako v je pre automobilku charakteristický, ale ich forma je trochu iná. Rovnako štyri ako svetlá sú aj štyri koncovky výfuku po stranách masívneho difúzora. Elegantné tvary neruší žiadne prebytočné prítlačné krídlo.

Foto: Ferrari

Rovnaký minimalistický dizajnový prístup je aplikovaný aj v interiéri kupé Roma. Väčšinu ovládacích prvkov nahradil displej na stredovej konzole. Jediný prvok, ktorý nie je do neho zakomponovaný je ovládanie smeru jazdy, čiže ovládanie prevodovky. Tá ponúka aj možnosť radenia pádlami pod volantom. Ferrari použilo dvojspojkovú automatickú prevodovku s ôsmimi stupňami. Okrem displeja v strede prístrojovej dosky je druhý pred spolujazdcom a tretí priamo pred vodičom. Digitálny kokpit nahradil akékoľvek analógové ukazovatele.

Foto: Ferrari

Veľké GT by malo mať dvanásťvalec. Ale toto zrejme nebude až tak veľké GT, lebo pod prednou nízkou kapotou našiel svoje miesto motor V8. Ten má objem 3,9 litra a jeho fungovanie podporujú dve turbá. Výkon sa tak dostal až na 456 kW (620 k) a krútiaci moment dosahuje hodnotu 760 Nm. Maximum výkonu prichádza až pri 7 500 otáčkach motora za minútu.

S týmto dokáže dvojdverové kupé zrýchliť na stovku za 3,4 sekundy. Na dvojstovke je za celkovo 9,3 sekundy a maximálne sa rozbehne na 320 kilometrov za hodinu.

Foto: Ferrari

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Ferrari

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Ferrari Roma vracia do hry eleganciu šesťdesiatych rokov