Najväčšie auto sveta má výkon viac než 6000 koní, no maximálku len 64 km/h

Ak ste doposiaľ fandili Chironu, Veyronu a iným automobilom, ktorých výkon sa pohyboval okolo 1000 a viac koní, máme tu pre vás ďalšiu lahôdku.

Súdruhovia z Bieloruských Automobilových Závodov vypustili do sveta obrovské monštrum s názvom BelAZ 75710. Strojisko s ôsmimi kolesami je považované za najväčší a zároveň najťažší automobil sveta. Prázdny váži až 360 ton, pričom ako užitočnú hmotnosť uvádzajú výrobcovia až 450 ton. 

Na bežnej ceste by ste sa mu vyhli len veľmi ťažko, jeho dĺžka je neuveriteľných 20,6 metra, šírka presne 9 870 mm a s výškou 8 165 mm už rozumieme, prečo sa na ňom nachádza aj schodisko a rebrík. 

Zaujímavosťou nie sú len jeho rozmery, ale takisto aj motory. Monštruózny stroj poháňajú dva dieselové šesťnásťvalce MTU DD 16V4000 s objemom až 65 litrov! Každý z nich produkuje až 2332 koní, čo pri použití oboch súčasne dáva presne 4664 koní. Takýto výkon je ťažké si predstaviť, no motory nepoháňajú priamo kolesá, ako to zvyčajne u veľkých strojov býva. Motory sú spojené so štyrmi generátormi, pričom v každej náprave sú dva a tie následne poháňajú elektromotory, každý produkujúci ďalších 1632 koní. Tu sa už dostávame na výkon úctyhodných 6528 koní.

Auto je skutočne náročné aj živiť. Jeho nádrže majú objem až 5600 litrov nafty, do každého motora je treba 269 litrov oleja a chladič vstrebe až 890 litrov. Domáceho miláčika by ste si z neho urobiť asi nemohli a asi ani nechceli. Napriek neskutočnému výkonu je jeho maximálna rýchlosť bez nákladu len 64 km/h a plne naložené zvládne len 40 km/h. Jeho riadenie je vraj rovnaké ako pri ostatných podobných strojoch, aby jeho vodiči nepotrebovali ďalšie školenia. Cenu síce nepoznáme, no určite to bude niekoľko pekných pár tisícok eur.

Zdroj:

Text: Autobazar.SK

Video: Youtube.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Najväčšie auto sveta má výkon viac než 6000 koní, no maximál...