Ako najlepšie ochrániť svoje auto pred krádežou?

Ak sa každý večer na sídliskovom parkovisku strachujete o osud svojej Škody Octavie či iného rizikového automobilu, ktorý býva najčastejšou obeťou krádeží, mali by ste si svojho štvorkolesového miláčika dobre zabezpečiť.

 

Zabezpečenie auta proti krádeži by mala byť dnes už samozrejmosť. V dnešnej dobe, kedy máme málo parkovacích miest a áut na sídliskách je toľko, že po 8. hodine večer musíte parkovať o dve ulice ďalej a aj to sa celú noc modlíte, aby ste svoje auto ráno našli, by ste sa mali poobzerať po kvalitnom zabezpečovacom systéme. Ak svoje SKvelé auto chcete ochrániť pred zlodejmi a krádežou, mali by ste vedieť, že existuje niekoľko spôsobov, ako na to.

Ako najlepšie ochrániť svoje auto pred krádežou?

Mechanické zabezpečovacie systémy do auta

Úlohou mechanických zabezpečovacích systémov je zabrániť zlodejovi manipulovať s automobilom. V dnešnej dobe tieto mechanizmy dokážu byť nainštalované tak, aby neporušili interiér a dokonca sú v automobile takmer neviditeľné. Využívajú sa prevažne u starších automobilov či jazdeniek, no výnimkou nie sú ani nové autá, ktorých majitelia chcú mať dostatočnú ochranu.

  • Uzamknutie volantu

Jedným z najúčinnejších mechanizmov je uzamknutie volantu, ktoré zlodejovi znemožní aj otáčanie kolies a tým pádom je automobil nemanipulovateľný. Montáž sa pohybuje v cenovej hladine približne 330 € a trvanie inštalácie je okolo 3 hodiny.

Ako najlepšie ochrániť svoje auto pred krádežou?

  • Zámok riadiacej páky

Takisto ako volant, je možné uzamknúť aj riadiacu páku. V tomto prípade by mal zlodej s automobilom len veľmi ťažký únik, pretože zámok blokuje zväčša systém riadenia v spätnej polohe. Tento zámok je možné využiť nie len na manuál, ale takisto aj na automat, kde blokuje páku v polohe parking. Trvanie inštalácie môže trvať od 1,5 do 3 hodín a cena sa pohybuje taktiež približne v hladine okolo 330 €.

  • Mechanický zámok pedálov

Úlohou zámku pedálov je zablokovanie spojky a brzdy, ktoré sú potrebné pre bežnú jazdu s automobilom. Zlodejovi tak opäť znemožňujú manipuláciu s automobilom a jeho cena sa pohybuje okolo 100 €.

Ako najlepšie ochrániť svoje auto pred krádežou?

Elektronické zabezpečovacie systémy do auta

Modernejším variantom zabezpečenia automobilu sú elektronické zabezpečovacie systémy, ktorých úlohou je doslova vyrušiť zlodeja pri krádeži. Od klasického alarmu sme sa prepracovali k rôznym zaujímavým vychytávkam, ktoré znemožnia pohyb automobilu alebo ho dokážu v prípade krádeže lokalizovať.

  • Autoalarm

Úlohou klasického alarmu nie je len vydávanie hlasného zvuku pri neoprávnenom alebo násilnom vniknutí do automobilu, či poškodení jeho časti. V dnešnej dobe sa už autoalarmy dokážu nielen vyrušiť zlodeja, ale aj poslať vám sms o jeho spustení a zablokovať chod motora. Autoalarmy v dnešnej dobe dokážu za vás zatvoriť okná alebo vás upozorniť na zle zatvorené dvere či kufor automobilu.

Ako najlepšie ochrániť svoje auto pred krádežou?

  • Imobilizér

Imobilizér znemožňuje naštartovať automobil. Jeho úlohou je rozpojiť elektrické obvody, ktorú umožňujú naštartovať motor a tým pádom je auto v podstate nefunkčné. 

Častou voľbou býva kombinácia mechanického a elektronického zabezpečenia automobilu. Môžete si dať napríklad alarm v kombinácii so zámkou volantu alebo riadiacej páky. Ak vám aj napriek použitiu zabezpečovacích systémov automobil odcudzili, môžete ho nájsť, pokiaľ máte nainštalované sledovacie zariadenie. Prostredníctvom GPS je možné lokalizovať automobil prakticky kdekoľvek, takže pokiaľ vám bol odcudzený, viete sa k nemu pomerne ľahko dopátrať. Výhodou je prepojenie so smartfónmi, pričom vždy môžete vedieť, kde sa váš automobil aktuálne nachádza. 

Zdroj: Autobazar.SK

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Ako najlepšie ochrániť svoje auto pred krádežou?