Rally jazdec ukázal svoje SKvelé auto. Možno ho máte v garáži aj vy!

Je mladý, cieľavedomý a pritom skromný. Má veľký potenciál a odhodlanie stať sa najlepším slovenským rally jazdcom a reprezentovať motoršportovú tvár Slovenska po celom svete. S Martinom sme sa porozprávali o zákulisí pretekov rally, ale aj o jeho súkromí.

Spomínaš si ešte, kedy si po prvýkrát sadol za volant?

Áno, jasné. Začínal som ako mnoho iných pretekárov už v detstve, keďže motoršport máme v rodine. Spomínam si, že už ako šesťročný som jazdil na buggy s kubatúrou 125 cm a neskôr ako deväťročný som plynule prešiel na „250-ku“.

Rally jazdec ukázal svoje SKvelé auto. Možno ho máte v garáži aj vy!

A čo začiatok súťažnej kariéry?

Prvú súťaž som absolvoval ešte za volantom buggy v maďarskom meste Nyirad, keď som mal 13 rokov. V sezóne 2009 som si po prvý raz vyskúšal disciplínu rally a pochopil som, že je to láska na celý život.

Vedel by si opísať svoj vzťah k rally? Čo ťa okrem rodinnej tradície drží pri tomto športe?

Je to moja vášeň. Mám rád samotnú jazdu, baví ma jazdiť na limite a využívať auto na 100 %. Milujem pocit, keď som na štarte a viem, že cesta je tu len pre mňa. Okrem toho je to, samozrejme, životný štýl, takže som rád, že môj život je spojený s rýchlymi autami. Rovnako sa mi na tom páči, že mám svoj plán a idem svojou cestou. Mám rád disciplínu, stratégiu a cieľavedomosť, ako aj to, že mám jasne určené, kedy makám a kedy oddychujem.

Rally jazdec ukázal svoje SKvelé auto. Možno ho máte v garáži aj vy!

Máš nejaký rituál pred súťažou?

Nemám žiadne rituály, pretože sa mi zdajú dosť zväzujúce. Teraz sa skôr snažím navodiť si pocit, akoby to bol bežný deň, akurát si však idem zajazdiť, pretože to ma baví najviac.  Predtým som mal rôzne vtipné rituály. Napríklad s bývalým spolujazdcom sme si dali pred každou jazdou pozdrav päsťami a zakričali: „Poleť, bobře!“. Bolo to milé, zábavné, aktivačné, ale v konečnom dôsledku asi aj stresujúce.

Ako oddychuješ? Čo ťa dobíja?

Ako mentálny relax mám najradšej ísť niekam večer von a posedieť si s kamarátmi dlhšie do noci. Ale to sa mi podarí málokedy, pretože väčšinou sa to veľmi nehodí do môjho tréningového plánu. Fyzicky oddychujem najradšej na masáži. Oddychom je pre mňa aj beh, cítim vtedy, že moje telo je prekrvené a prekysličené.

Venuješ sa aj iným športom?

Áno, ale iba kvôli pretekom, teda aby som mal kondičku. A ešte kvôli postave, každý chce mať dobrú postavu.

Rally jazdec ukázal svoje SKvelé auto. Možno ho máte v garáži aj vy!

Kde vidíš svoju kariéru o päť rokov?

V pretekárskom aute. Chcem to robiť na najvyššej úrovni, ale podstatné je pre mňa hlavne to, aby som preteky vo svojom živote mal. Je to energia pre môj život. Dovolím si povedať, že aj jeden zo zmyslov môjho života.

Čo by si robil, keby si nebol profi jazdec?

Myslím, že tiež niečo na profi úrovni, asi nejaký iný šport. Mám v sebe niečo, čo ma veľmi ženie vpred a ešte k tomu som aj znamenie baran, takže to mám asi vopred určené.

Rally jazdec ukázal svoje SKvelé auto. Možno ho máte v garáži aj vy!

Aký šofér si v súkromí? Nestáva sa ti, že sa občas na bežnej ceste „pozabudneš“?

Nie, rýchla jazda patrí na uzavreté trate, čo mi rodina a blízki prízvukujú už od detstva. Uvedomujem si, že ako športovci sme aj vzorom pre určitú skupinu svojich fanúšikov, a teda snažím sa im ísť príkladom. Mimo rally jazdím predpisovo, čo mi ľudia často neveria.

Rally jazdec ukázal svoje SKvelé auto. Možno ho máte v garáži aj vy!

Je ešte niečo čo ťa napĺňa rovnako ako tento šport?

Rodina. Bez nej by môj život nemal zmysel. Rodina a Rally su zmysel môjho života J. Rodina pri mne vždy stála a som im za to veľmi vďačný.

Aký úspech považuješ vo svojej doterajšej kariére za najdôležitejší?

Výhra na MS vo Fínsku v juniorskej skupine. To bol top moment mojej kariéry. Zároveň to bola moja prvá výhra na MS. Bol to moment, keď som cítil obrovské zadosťučinenie.

Rally jazdec ukázal svoje SKvelé auto. Možno ho máte v garáži aj vy!

Ako vyzerá deň v živote profesionálneho rely jazdca?

Po pretekoch pomáham v kancelárii s „papierami“. Medzi pretekmi „makám“ na kondičke, jazdeckej pripravenosti a študujem si materiály. Pred pretekmi sa sústreďujem stopercentne na preteky, plus nejaká regenerácia. Zdokonaľujem si sústredenosť a snažím sa vizualizovať celý priebeh pretekov a každú RZ-tu.

Ako hodnotítš túto sezónu?

Kladne, nazval by som ju „regeneračná“, aj keď neplánovane. Na začiatku sezóny som mal na MS veľkú kolíziu, a teda môj kalendár sa aj kvôli tomu tento rok zmenil a zostali mi iba MSR, čo tiež nie je vôbec „iba“. Takže zbieram sily a pripravujem sa na útok.

Rally jazdec ukázal svoje SKvelé auto. Možno ho máte v garáži aj vy!

Ako si sa na ňu pripravoval?

Maximálne, všetko robím na maximum. Strávil som hodiny analyzovaním jazdy, hodiny v posilňovni a hodiny ďalšou prípravu.

Aké úspechy ti priniesla tohtoročná sezóna?

Vyhral som hneď prvú súťaž MSR a potom som mal ešte pár pekných umiestnení a krásne súboje, ale najväčší úspech si nechávam na poslednú súťaž sezóny v mojom rodnom meste, v Košiciach. Silným zážitkom bola aj naša účasť na najpopulárnejšom podujatí v bývalom  Československu, a síce na  Barum rally 2017, podujatia zaradeného do seriálu Majstrovstiev Európy 2017. Tu sme sa umiestnili na vynikajúcom 7. mieste na extrémne rýchlej rally.

Na akej značke jazdíš?

Jazdím na Škoda Fabia R5. Čo je jedno z najkvalitnejších vozidiel, aké sa momentálne na trhu vyskytujú.

Rally jazdec ukázal svoje SKvelé auto. Možno ho máte v garáži aj vy!

Zdroj:

Text: Autobazar.SK

Foto: Martin Koči

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Rally jazdec ukázal svoje SKvelé auto. Možno ho máte v garáž...