Inovovaný Ford Transit prináša praktické zmeny

Ford inovoval model Transit a my sme mali možnosť si ho pozrieť naživo ešte pred oficiálnou slovenskou premiérou. Event pred autosalónom ukázal staticky novú verziu populárneho vanu a celkovo pracovného vozidla.

Transitov je na slovenských cestách už cez 100-tisíc, takže je jasné, že ide o veľmi obľúbený model a Ford ani pri inovácii nemohol nič nechať na náhodu. Základom prerodu do ďalšej fázy sa stala zmena prednej časti. Nová maska chladiča a nárazník sú poznávacím znamením.

Foto: Ford

Ale najdôležitejšia zmena je v papieroch. Tam svieti výrazne nižšia pohotovostná hmotnosť. Použitím hliníkovej kapoty, nových diskov kolies a aj nového interiéru sa podarilo Fordu zhodiť 80 kilogramov. To znamená, že o toľko stúpne užitočná hmotnosť. Nezdá sa to ako veľa, ale je to približne hmotnosť šoféra.

Významne sa menia aj motory, ktoré budú v štyroch výkonových fázach dvojlitrového motora EcoBlue. Ten ponúka výkony 77 kW (105 k), 96 kW (130 k) a doteraz bol vrchol s hodnotu 125 kW (170 k). Nový vrchol ponuky bude až 136 kW (185 k). Ford sľubuje zníženie spotreby až o 7 percent. Veď aj za ním čiastočne stojí menšia hmotnosť vozidla. Dôležitou novinkou je použitie desaťstupňovej automatickej prevodovky.

Foto: Ford

Na vizáž je veľmi zaujímavý aj interiér. Ford do nového Transitu implementoval úplne novú prístrojovú dosku. Tá pripomína tú v Transite Custom, ktorý bol predstavený už dávnejšie. Ponúka viac priestoru pre posádku a tiež veľa odlkadacích priestorov. Tiež ponúkne služby systému SYNC3, ktorý je pre Transit novinkou, ale celkovo ho Ford už nejakú dobu používa. Je možné ho ovládať aj hlasovo a má aj príjemne veľké dotykové tlačidlá, na rozdiel od predchádzajúceho SYNC2.

Okrem samotného Transitu, toho veľkého mal na autosalóne premiéru a pred ním predpremiéru aj Transit s mild-hybridným systémom. Ten používa generátor s 48V a dokáže znížiť spotrebu až o 8 percent. Pritom stále ponúka výkon 136 kW (185 k).

A do tretice sa ešte ukázal aj inovovaný Ranger. Jeho najväčšou novinkou je motor. Miesto 3,2-litrového agrárne pôsobiaceho agregátu je pod kapotou modernejší dvojliter s dvomi turbami. Má výkon 154 kW (210 k). Tiež je kombinovaný s desaťstupňovým automatom, ktorý je naozaj vylepšením oproti šesťstupňovému doteraz.

Foto: Ford

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Ford

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Inovovaný Ford Transit prináša praktické zmeny