Aj stará klasika má štýl! Lada 2101

Hovorí sa, že ľudia sa s pribúdajúcim vekom zmenšujú k zemi. Aj tento voz má nejaký ten rôčik a nie je výnimkou. Smeruje k zemi. Ale pozor! Pridáva mu to na mladíckom šarme a štýle!

Možno si pamätáte princeznú Ladu z rozprávky o Myšom kožúšku. (Aj keď veríme, že keď ste boli malí, pozerali ste iné detské trháky.) S Ladou nášho príbehu má jedno spoločné. Žltú farbu. Princezná mala tak trochu žltozlaté vlasy a naša 2101-ka, ročník 1978, sériový motor 1.2., je žltá celá.

Aj stará klasika má štýl! Lada 2101

Auto patrí nášmu fanúšikovi Petrovi, ktorý ho dostal do daru od starého otca. Predtým než sa pustil do jej úprav, uvažoval, že si ju chvíľu užije a potom zbohom rodina – zbohom Lada. Ale je tu jedno automoto ALE, ktoré máme radi. Nakoniec sa rozhodol splniť si svoj sen. Mať veterána, ktorý nebude celkom obyčajný.

Nebolo to jednoduché. Auto prešlo potrebnou revíziou na zlepšenie jazdnej kondičky. Motor si užil servisnú previerku v roku 2012. O rok neskôr prišli na rad estetické opravy - vymenili sa blatníky, vyvarili prahy a potom prišiel čas dať autu farbu podľa originál vzorkovníka Lady. Zvyšok auta je pôvodný. Jasné, že kde tu bolo treba čo to poleštiť a interiér vyčistiť, aby vyzeral ako nový. Autíčko ešte dostalo od Petra zopár leštených chrómových doplnkov, ktoré by mu závidela aj samotná princezná Lada z českej klasiky.  

A potom Lada ladne išla k zemi vo Vintage Dream Garage, čo jej pridalo na výnimočnosti. Peťo tvrdí: „Nechcel som obyčajného veterána. Veľa ľudí na zrazoch, ktorí vlastnia novšie autá si myslia, že je to len o tom: kúpiť staré auto, dať ho k zemi a to je celé.“  A ono to nie je celé. Ak sa chcete držať originality modelu, zohnať súčiastky jemu priamo šité na mieru, rôzne doplnky zo zachovalého chrómu, máte tak trochu problém. Nehovoriac o tom, že nájsť staré auto v zachovalom servisnom stave tiež nepríde švihnutím čarovného prútika. Ale je to opäť o majiteľovi a jeho sne, vôli a chuti byť tvrdohlavý a ísť si svoje. Ako hovorí Peťo: „Výsledok každopádne stojí za to, pretože pri skladaní takéhoto auta človek vždy vloží svojho ducha a auto sa automaticky stáva srdcovou záležitosťou."

Motivácii splniť si sen o originálnej Lade pomohla aj zhoda náhod, vďaka ktorej sa stretol s chalanmi zo súčasnej Oldschool Low Crew, ktorých spojila myšlienka znížených starých áut, ktoré musia spĺňať tri základné podmienky: Narodenie pred rokom 1980. Čo najviac znížený podvozok. Pôvodný stav s nevyhnutnými servisnými úpravami a drobnými retro doplnkami.

Keďže na Autobazar.SK môžete predať aj kúpiť, opýtali sme sa Petra, či by ho predal, a jeho odpoveď je jasná: Je to otázne.  Auto má pre mňa nielen finančnú hodnotu a musel by som dlho zvažovať, ak by ho niekto chcel kúpiť.“

Ešte plánuje zopár úprav, ale to je zatiaľ pesnička budúcnosti, ktorú si ešte chvíľu pohmká pre seba a v budúcnosti ňou prekvapí.

Veru, nemá sa za čo hanbiť táto žltá Lada 2101! Možno nie ste všetci zástancami zníženého podvozku. To však môže byť aj tým, že ste nevideli ako sa to robí na poriadok. Toto je slušná práca a myšlienka, ktorú opäť jedenkrát s radosťou zdieľame a veríme, že dodá odvahu všetkým, ktorí váhajú ísť si to svoje. Inšpirujte sa! Určite to stojí za to. Opýtajte sa chalanov, ak máte pochybnosti.

Ak aj vaše auto skrýva príbeh, ktorý by mali vidieť všetci poriadni automoto nadšenci, napíšte nám správu na našu Fan page Autobazar.SK na Facebook-u a radi ho ukážeme celému Slovensku.

Krása si vyžaduje zopár úprav, aby...

 Aj stará klasika má štýl! Lada 2101Aj stará klasika má štýl! Lada 2101Aj stará klasika má štýl! Lada 2101Aj stará klasika má štýl! Lada 2101Aj stará klasika má štýl! Lada 2101Aj stará klasika má štýl! Lada 2101

 

Aj stará klasika má štýl! Lada 2101

...vyzerala ako princezná!

Aj stará klasika má štýl! Lada 2101Aj stará klasika má štýl! Lada 2101Aj stará klasika má štýl! Lada 2101Aj stará klasika má štýl! Lada 2101

A na záver: Takto sa ide do kolien, keď sa jedná o staré klasiky, ktoré si zaslúžia najlepšiu starostlivosť.Aj stará klasika má štýl! Lada 2101Aj stará klasika má štýl! Lada 2101Aj stará klasika má štýl! Lada 2101

Páči sa vám Lada 2101? Pozrite si tie, ktoré sú u nás k dispozícii.

Aj stará klasika má štýl! Lada 2101

Zdroj:

Text: Autobazar.SK, Peter Majerčík (Oldschool Low Crew)

Foto: Peter Majerčík

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Aj stará klasika má štýl! Lada 2101