Prvé lietajúce auto navrhli Slováci. Toto je budúcnosť!

Svetlo sveta uzrela žiara budúcnosti. Doteraz sme niečo také videli maximálne v sci-fi filmoch. Dnes je to realita. Na svete je prvý lietajúci automobil, ktorí bol navrhnutý Slovákmi!

25 rokov práce sa vyplatilo. AeroMobile 3.0 je na svete a chystá sa navždy zmeniť osobnú dopravu. Pod vedením Juraja Vaculíka a Štefana Kleina pracoval tím skúsených ľudí, ktorí sa spoločnými silami zaslúžili o vznik prvého lietajúceho automobilu. 

Lietajúci automobil je na prvý pohľad spojením dvoch nezlúčiteľných strojov. Slováci však dokázali, že nič nie je nemožné. Poďme sa na tento vynález pozrieť z blízkosti.

Okrem toho, že dvojmiestny stroj jazdí klasicky na benzín, je prispôsobený dopravnej infraštruktúre automobilovej aj leteckej dopravy. Vďaka kompaktnej veľkosti sa zmestí na bežné parkovacie miesto a na vzlietnutie potrebuje spevnenú plochu dlhú len niekoľko sto metrov. Je poháňané motorom Rotax 912, zostavené z pokročilých kompozitných materiálov a má variabilný uhol nábehu krídla. Táto funkcia mu umožňuje vzlet aj pristátie na pomerne nerovnom povrchu. Ako lietadlo má spotrebu 15 l/h a je schopné preletieť na jedno natankovanie až 700 km. Vzlieta pri rýchlosti 130 km/h a jeho najvyššia rýchlosť sa pohybuje okolo 200 km/h. Ako automobil spotrebuje 8 l/100 km a je schopné prejsť až 875 km. Váha sa pohybuje okolo 450 kg a s krídlami dosahuje rozpätie okolo 8,3 m. 

Lietajúci automobil je plnohodnotným autom aj lietadlom. Obsahuje autopilota, ale aj pokročilý systém nasadenia padáku v prípade núdze. AeroMobile 3.0 je v poradí štvrtým, konečným vynálezom, ktorý dal po prvýkrát cestovaniu reálne úplne novú dimenziu. Pôvodný plán bol predstaviť ho len ľuďom z priemyslu a investorom, no reakcia médií bola obrovská a vynález nezostal bez povšimnutia. Máme byť na čo hrdí!

Tu je dôkaz, že AeroMobil 3.0 skutočne funguje:

Zdroj: 

Text: Autobazar.SK, aeromobil.com

Video: Youtube.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Prvé lietajúce auto navrhli Slováci. Toto je budúcnosť!