Lotus má 2000-koňový superšport Evija, je elektrický

Lotus má povesť výrobcu športových áut, ktoré poskytujú zážitky podobné tým na okruhoch. Nízka hmotnosť si naviac nevyžaduje drasticky výkonné motory. Je to tak, napríklad, pri modeli Exige. Nový model Evija bude mať hmotnosti trochu viac.

Novinka v ponuke automobilky bude mať elektrický pohon. Pridá sa tak medzi elektrické hyperšporty, ktoré spopulárnil chorvátsky Rimac. Avšak Lotus už oznámil sériovú produkciu svojho elektromobilu so šialeným výkonom. Vznikne 130 kusov a cena je odhadovaná medzi 1,5 a 2 miliónmi eur.

Za svoje peniaze dostane zákazník auto s dverami otváranými nahor ako majú niektoré McLareny. Futuristické tvary sú aj vnútri a volant je zrezaný z oboch strán. Skôr je kormidlom vesmírnej lode ako tradičným volantom.

Dôležitejší ako samotné tvary je systém pohonu. Pri každom kolese sa nachádza elektromotor s výkonom 368 kW (500 k). Spolu majú teda celkový výkon 1 472 kW (2 000 k). Už podľa rozmiestnenia motorov je jasné, že toto auto disponuje pohonom všetkých kolies. Výrobca hovorí, že na stokilometrovej rýchlosti je Evija za menej ako 3 sekundy. Avšak to dokáže aj Tesla Model S P100D.

Foto: Lotus

Omnoho zaujímavejšie je zrýchlenie z nuly na stovku. To trvá len 6 sekúnd. Na trojstovku sa Evija dostane za 9 sekúnd. Maximálna rýchlosť by mala byť za hranicou 320 kilometrov za hodinu.

Dojazd elektromobilu s hmotnosťou 1,7 tony je až 400 kilometrov. Pri nabíjaní s 350 kW nabíjačkou sa na 80 percent dobije za 12 minút. Existuje však alternatíva 800 kW nabíjačky, ktorá plnú batériu dokáže zabezpečiť už v priebehu 9 minút. To je síce menej ako tradičná zastávka na pumpe s autom so spaľovacím motorom, ale takáto nabíjačka ešte zatiaľ neexistuje.

Lotus oznámil, že prvé kusy chce začať vyrábať už budúci rok. A tiež, že všetky údaje, ktoré poskytol nie sú záväzné, ale sú skôr cieľom, ktorý chcú konštruktéri dosiahnuť. Preteky za výkonom zjavne neprestávajú, len sa trochu posúvajú od spaľovacích motorov ku elektromotorom.

Foto: Lotus

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Lotus

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Lotus má 2000-koňový superšport Evija, je elektrický