Volkswagen vyrobil posledný Beetle, končí sa ďalšia éra

O konci výroby jedného z najlegendárnejších vozidiel sa už dlhšie šepkalo. Volkswagen zastavil produkciu modelu Beetle. Patrí medzi najpredávanejšie vozidlá v histórii. Avšak nie iba v jednej generácii, najviac tomuto statusu pomohla prvá verzia, ktorá vznikala už pred druhou svetovou vojnou.

Najnovšia generácia už taká úspešná nebola, nebola totiž ľudovým vozidlom, ale mala byť štýlovou alternatívou. S tým modelom, ktorý sa začal predávať v roku 1938 má spoločný len základný tvar. Ku celkovému predaju, presahujúcemu 20-miliónov sa posledná generácia v ostatnom roku predaja v USA, na jeho najsilnejšom trhu, pričinila len s počtom 14 411 kusov. To bol najslabší výsledok od predstavenia tejto generácie v roku 2011.

Posledný kus vyrobený v továrni Volkswagenu v Pueble, v Mexiku, kde sa vyrába aj Jetta, sa dostane do múzea priamo v meste. To znamená, že ani nenajazdí veľa kilometrov. Produkčné kapacity nahradí nový menší crossover, ktorý lepšie sadne zákazníkom v USA.

Foto: Volkswagen

Pôvodná generácia tohto Volkswagenu sa začala vyrábať v roku 1938, ale prvá generácia, s faceliftami a inováciami, vydržala v ponuke až do roku 2003. Vtedy prišla druhá generácia, ktorú v roku 2011 nahradila tretia a zatiaľ posledná.

Samotnému koncu výroby predchádzala verzia Final Edition, ktorá priniesla odkaz farbami na pôvodné modely a tiež pochrómované disky s výrazným retronádychom. Rok 2019 je tak posledným, v ktorom bol Beetle dostupný. Automobilka zatiaľ zamietla možnosť nástupcu. Avšak v budúcnosti nie je oživenie tohto mena vylúčené, akurát musí nastať vhodná situácia na trhu. Teraz sú v kurze crossovery a ani podobne zameraná verzia Dune nedokázala pritiahnuť zákazníkov k legende.

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Volkswagen

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Volkswagen vyrobil posledný Beetle, končí sa ďalšia éra