Do Európy príde Jeep Gladiator aj s naftovým motorom

Jeep dlho naťahoval fanúšikov s pick-upom. Je jasné, že práve Európu v hlave konštruktéri nemali, keď ho navrhli. Primárny svetový trh na pick-upy je predsa USA. Ale určitý dopyt je aj v našich končinách, na cestách ich je dosť. Jeep teda bude ponúkať Gladiator aj tu.

Auto vzniklo zmenením modelu Wrangler. Stále má rámový podvozok, tak to nebol veľký problém. Zadná časť bola skrátená a miesto toho, čo by bol normálne batožinový priestor je za sedadlami a deliacou stenou ložná plocha.

Gladiator patrí medzi menšie pick-upy v USA, čo ale znamená, že sa veľkostne dostáva na to, čo je u nás Ford Ranger, Nissan Navara, či Volkswagen Amarok. Tí budú jeho hlavnými konkurentami. A všetky majú naftový motor, tu by Jeep s benzínovými agregátmi neuspel.

Automobilka pre Gladiator pripravila novú verziu s naftovým motorom, ktorá dáva v našich končinách trochu viac zmysel. Na rozdiel od Wranglera to nebude 2,2-litrový štvorvalec s výkonom 147 kW (200 k), ale niečo väčšie.

Zdroj: Jeep

Pick-up dostane trojlitrový V6 spaľujúci naftu. Ten bude mať výkon 191 kW (260 k) a krútiaci moment až 600 Nm. Motor bude spojený s automatickou osemstupňovou prevodovkou a, samozrejme, pohonom všetkých kolies. Takéto usporiadanie predurčuje Gladiator na ťahanie naozaj ťažkých prívesov.

Štandardom bude aj vypínanie motora na križovatkách Start-stop. Dynamické parametre tu nie sú až tak dôležité, aj keď s takým výkonom sa zaradí na vrchol toho, čo je v ponuke. Dokonca o 1 kW prekoná najvýkonnejšie pick-upy, ktoré sú dostupné bežne v Európe. Preskočí tak Mercedes-Benz X350d a Volkswagen Amarok.

V ponuke budú tri výbavy, Sport, Overland a Rubicon. Sport a Overland budú mať pohon všetkých kolies Command-Trac 4x4, ale Rubicon dostane Rock-Trac 4x4. Práve Rubicon bude mať aj spevnené nápravy Dana 44 a redukciu 4:1. O cenách zatiaľ toho nie je veľa známe, ale základ bude určite niekde nad 40-tisícami. V ponuke bude, okrem naftového šesťvalca, aj benzínový agregát.

Zdroj: Jeep

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Jeep

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Do Európy príde Jeep Gladiator aj s naftovým motorom