4x4 armádne monštrum, ktoré jazdí bokom

Aké vozidlá vyžaduje armáda? Viac ako nutné sú extrémne schopnosti v teréne. Ideálne je k tomu pridať aj netypické vlastnosti umožňujúce špeciálny druh pohybu. Francúzska armáda pracuje na novinke, ktorá prekvapí. Štvorkolesové prieskumné obrnené vozidlo disponuje špeciálnymi vlastnosťami. Francúzsky obranný priemysel vyžaduje viac ako bežne dostupné vlastnosti. Na dokončení konceptu sa pracuje.

Zdroj: arquus-defense.com

Scarabee Arquus

Na prvý pohľad vozidlo pripomína kraba. Spoločné rysy vyplávajú aj z netradičného druhu pohybu. Spoločnosť Arquus patrí pod krídla francúzskej automobilky Renault. Prvým počinom armádneho špeciálu bol obratný model Scarabeo.

Výnimočné vlastnosti

Aj tu názov vznikol na základe podobnosti s čeľaďou chrobákov Scarabaeoidea. Skarabeus posvätný je výnimočný druh chrobáka, ktorý sa správa inak ako ostatné druhy. Rovnako aj Scarabeo upúta na prvý pohľad odlišnými vlastnosťami.

Výnimočný stroj naživo

Stroj si nadšenci mohli vychutnať naživo pri príležitosti Arquus Technodays, ktoré sa konali na autodrome Autodrome de Linas-Montlhéry minulý rok. Čo robí tento stroj tak výnimočným? Vieš si predstaviť obrovský stroj, ktorý sa dokáže otočiť na minimálnom priestore?

Extrémne natáčanie náprav

Extrémne agilnosť a obratnosť je možná vďaka najväčšej prednosti vozidla. Žiadne iné zariadenie nefunguje na princípe podobne obratnej otočnej zadnej nápravy. Čo to znamená pre pohyb vozidla v praxi? Arquus monštrá sú schopné nasmerovať všetky kolesá do strán, vďaka čomu sa pohybuje bokom ako krab.

Zdroj: arquus-defense.com

Pohon

Špeciál poháňa diesel-elektrický hybrid, ktorý práve podstupuje vlnu testov, ktoré doladia všetky želané vlastnosti do posledného detailu.

Nastaviteľná svetlá výška

Je možné prispôsobiť svetlú výšku vozidla konkrétnym potrebám a vlastnostiam povrchu. Armádnemu špeciálu nemôže chýbať spoľahlivý navijak, ktorý si hravo poradí aj pri zapadnutí v teréne. 

Interiér

V interiéri vozidla upúta sedadlo s volantom, ktoré je situované uprostred kabíny. Celkovo interiér vozidla ráta s „prepravou“ 4 členov posádky. V zadnej časti nechýba dodatočný priestor na voliteľné vybavenie, ktoré závisí od druhu zvoleného využitia. Armáda určite využije široké možnosti konfigurácie a prispôsobenia potrebám misie a terénu.

Príplatková verzia + príchod na trh

Za príplatok firma ponúka inštaláciu diaľkovo ovládanej otočnej veže so špeciálnym bojovým vybavením. Počíta sa s príchodom na trh už tento rok. Scarabeo rozšíri rady francúzskej armády najneskôr budúci rok. Ako sa ti netradičný špeciál francúzskej armády páči? Môžeme sa tešiť na jeho finálnu armádnu podobu.

Zdroj: arquus-defense.com, armyrecognition.com

Zdroj foto: arquus-defense.com

Zdroj video: youtube.com 

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / 4x4 armádne monštrum, ktoré jazdí bokom