Volvo vás bude za jazdy sledovať kamerou. Môže vám zastaviť auto!

Volvo sa už pred desaťročiami profilovalo ako azda najbezpečnejšia automobilka sveta. Spočiatku na to stačili robustné karosérie a viacero airbagov. Dnes je však doba sofistikovanejšia a je potrebné omnoho viac. Bezpečnosť je práve to, na čo sa mnoho automobiliek prvorado zameriava. Volvo však nechce byť na poli bezpečnosti na inej, ako prvej pozícií. Preto siaha po inovatívnych, no značne kontroverzných technológiách.

Zdroj: thewerge.com

Vládne auto šofér, alebo auto vládne šoférovi?

Volvo v snahe byť stále najbezpečnejšie nedávno ohlásilo mimoriadne kritizovaný krok. Od roku 2020 sa rozhodlo obmedziť všetkým novo vyrobeným vozidlám maximálnu rýchlosť na 180 km/h. Pre 99,5% vodičov to zrejme problém nebude, lebo takto rýchlo nejazdia. Veď aj tak nad 130 km/h u nás legálne ísť nemôžete. A Volvo nikdy nestavalo športiaky, ktoré by mali ambície prekonávať rýchlostné rekordy, preto je aj hranica 180 km/h pre drvivú väčšinu ľudí dostatočná. Lenže už len fakt, že vás automobilka obmedzuje je niečo, čo mnoho ľudí neprekusne. Budí to dojem, že pánom situácie je skôr auto. Nuž a to nie je všetko.

Zdroj: digitaltrends.com

O rok neskôr, od roku 2021 bude Volvo montovať ďalšiu bezpečnostnú vychytávku. Bude sa volať Care Key. Auto budete môcť zdieľať so známymi a nastaviť im rôzne profily. Neskúsenému vodičovi môžete napríklad nastaviť to, že auto nepôjde rýchlejšie ako 100 km/h a podobne. Jednoducho ďalšie potencionálne zvýšenie bezpečnosti, ale opäť viac oklieštený pocit, že ste absolútnym pánom auta.

Zdroj: topspeed.com

Nuž a napokon ten najväčší extrém. V rozmedzí niekoľkých rokov pripravuje Volvo skutočne inovatívnu novinku, ktorá vzbudí mnohé vášne. Systém kamier, ktoré budú vodiča neustále monitorovať a zároveň aj vyhodnocovať. Ak systém vyhodnotí, že príliš dlho žmurkáte, prípadne máte zatvorené oči a možno máte mikrospánok, spustí sa niekoľko varovaní. Ak na ne nebudete reagovať, systém zakročí ešte vehementnejšie. Výrazne sa zníži rýchlosť vášho auta a automaticky sa kontaktuje asistenčné stredisko Volvo on Call, kde vás pravdepodobne operátor vyzve k tomu, aby ste reagovali. Ak ani to nepomôže, auto spomalí ešte viac, prejde ku krajnici a zastaví. Rovnako sa varovania spustia aj v prípade, že máte príliš rýchle reakcie, prípadne zmätené a vznikne podozrenie k požitiu nelegálnych látok. Na jednej strane treba povedať, že systém určite zachráni niekoľko životov, napríklad v prípade, ak dostanete za volantom infarkt. Na druhej strane je tu fakt, že auto bude mať zas viac kompetencií a vy budete mať pocit, že nie všetko je len na vašich rozhodnutiach. Žijeme však už v treťom tisícročí a podobné kroky sa asi dajú očakávať.

Zdroj: autoblog.com

Zdroj: media.volvocars.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Volvo vás bude za jazdy sledovať kamerou. Môže vám zastaviť ...