Rumun si postavil vlastnú diaľnicu. Meria 1 m!

Slovensko a diaľnice, 2 slová, ktoré k sebe príliš nejdú. Rýchlosť výstavby našich diaľnic je povestná svojou pomalosťou. Ktovie, či sa dokončenia našej D1vôbec dočkáme, snáď aspoň naše deti áno. Nie sme však jediná krajina, ktorá bojuje s obyčajnou výstavby obyčajnej diaľnice, ktoré vyspelé krajiny zvládajú bez problémov. Podobne je na tom aj Rumunsko, Neschopnosť tamojšej vlády rozvinúť miestnu infraštruktúru je žalostná.

Zdroj: insider.com

Vlastná diaľnica

Milovníci seriálnu Kobra 11 určite vedia, že filmári si kvôli množstvu akčných scén postavili svoju vlastnú diaľnicu. Inak je vlastná súkromná diaľnica asi skôr utópiou. Miestny podnikateľ Stefan Mandachi sa rozhodol demonštračne postaviť svoju vlastnú diaľnicu, ktorá je oficiálne najkratšou na svete. Meria rovný 1 m! Prečo? Dovod je jednoduchý, upozorniť na žalostný stav ciest v Rumunsku obecne a hlavne na to, že sieť diaľníc je úplne tragická.

Zdroj: wpxi.com

Z vlastných zdrojov nechal muž postaviť 1 meter kompletne vybavenej diaľnice. Ide o 4 prúdovú cestu s odstavným pruhom, zvodidlami, dokonca aj dopravným značením a upozornením na maximálnu povolenú rýchlosť 130 km/h. Muž upozorňuje aj na to, že dokonca až 2% z HDP Rumunska sa ročne tratí len z dôvodu zlých ciest, ktoré neprimerane ničia a opotrebúvajú autá. Zlé cesty môžu aj za extrémne vysoký počet úmrtí na cestách. Na Slovensku za rok 2018 zomrelo na cestách 229 ľudí, čo je 4,2 úmrtia na 100 000 obyvateľov. V Rumunsku samozrejme žije takmer 4 krát viac ľudí, no počet úmrtí 1 900 je extrémne vysoký. Znamená to, že na 100 000 obyvateľov pripadá takmer 9,7 úmrtí. Je to teda viac ako dvojnásobne nebezpečnejšie, ako na Slovensku. Uvidíme, či bude mať aktivita snaživého Rumuna nejaký efekt. Faktom však je, že aj Rumunsko je členom EÚ a minimálne čo sa týka infraštruktúry by na tom mali byť iste lepšie. Minimálne má Rumunsko o turistickú zaujímavosť navyše.

Zdroj: insider.com

Zdroj: Autobazar.SK, euronews.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Rumun si postavil vlastnú diaľnicu. Meria 1 m!