Biele LED reflektory môžu poškodzovať oči vodičov

Český odborník varuje vodičov pred populárnymi bielymi LED svetlami. Ukazuje sa, že môžu poškodzovať oči vodičov.

Nie, nezakazuje ich používanie. Ponúka jednoduché riešenie, ktoré odstráni nevýhody a zníži oslnenie, či závojové oslnenie. Čo to je? Závojové oslnenie si najlepšie možno predstaviť tak, že sa pozeráme cez osvetlenú záclonu. Je to nepríjemný efekt, ktorý poznáme pri jazde s hmlou pred svetlometmi, pri zrkadlení oblohy v skle a pod.

Moderné svetlá využívajúce xenónovú, LED alebo laserovú technológiu síce svietia podstatne lepšie, no svojím sfarbením môžu poškodiť oči vodičov. Vodiči moderných áut si však chvália ich účinnosť, ktorá dokáže z nočnej jazdy urobiť takmer dennú. Autá vybavené týmito svetlami majú dosvit počítaný až na stovky metrov, čo znižuje stres pri nočnej jazde.

Dnešné autá svietia oveľa lepšie ako ich predchodcovia. Inteligentne riadené svetlá, ktoré majú tienené segmenty (diódy), minimalizujú oslnenie protiidúcich vodičov. Avšak odborník na svetlo, Hynek Medřický, upozorňuje na problém s bielo žiariacimi svetlami moderných áut. Merania spektrometrom ukazujú, že klasické žlté svetlo halogénových žiaroviek je pre ľudské oko príjemnejšie ako ostro biela alebo modrastá ľadová žiara, ktorá spôsobuje závojové oslnenie.

Najmä starší vodiči sú citlivejší na toto oslnenie. Riešením by mohlo byť upraviť teplotu svetiel vozidiel tak, aby neboli tak agresívne biele a svietili viac do žlta. To by pomohlo minimalizovať negatívny vplyv na oči a zároveň zachovať výhody moderných svetlometov.

Biele LED reflektory protiidúcich áut spôsobujú silné oslnenie očí - to biele svetlo ale bolo navrhnuté pre deň a nie noc. Nie, nie je možné sa do reflektorov protiidúcich áut "nepozerať. Riešením je jeho návrh, zmeniť populárne studené biele LED reflektory, späť na teplejšie farby. 

Stop používaniu studeného 6500 K svetla, vyžadujte teplé biele 3000 K svetlo. Biele svetlo nie je "lepšie" ako svetlo teplejšie. Okrem problému s oslnením, ktorý spomíname vyššie, existujú aj ďalšie nevýhody spojené s modernými svetlometmi:

  1. Náklady na opravu a výmenu: Moderné svetlá sú často zložitejšie a obsahujú elektroniku, diódy a senzory. Ich oprava alebo výmena môže byť drahšia ako u starších halogénových svetiel.

  2. Citlivosť na poškodenie: Xenónové a LED svetlá sú citlivejšie na poškodenie. Napríklad pri náraze môžu prasknúť a ich oprava je náročnejšia.

  3. Kompatibilita s inými vodičmi: Niektoré moderné svetlá môžu byť pre iných vodičov rušivé alebo oslnivé. Je dôležité, aby sme si udržiavali primerané nastavenie a dbali na to, aby sme neprekážali ostatným účastníkom cestnej premávky.

  4. Životnosť: Aj keď moderné svetlá majú dlhšiu životnosť ako halogénové, ich výdrž nie je nekonečná. Po určitom čase môžu začať strácať účinnosť a vyžadovať výmenu.

Výber svetiel by mal zohľadňovať nielen výhody, ale aj tieto potenciálne nevýhody. Každý vodič by mal nájsť kompromis medzi výkonom, bezpečnosťou a osobnými preferenciami. Nie, český odborník nenavádza na to, aby vodiči prestali LED svetlá používať. Ponúka jednoduché a účinné riešenie, ktoré dokáže odstrániť riziko oslenia a zamedzí poškodeniu očí. Pozri si videá na konci článku. Ak ťa téma zaujala, podeľ sa s nami o svoj názor.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Hynek Medřický - Světlař (@hynekmedricky)

 Zdroj: instagram/hynekmedricky, www.medricky.cz

Zdroj foto: instagram/hynekmedricky

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Biele LED reflektory môžu poškodzovať oči vodičov