Čo všetko si zaobstarať pri kúpe auta?

Kúpa auta nie je len o samotnom aute. Aby ste mohli vaše nové vozidlo naplno používať, nezaobídete sa bez niekoľkých praktických doplnkov, ktoré vám významne uľahčia každodenný život. Ktoré konkrétne veci by ste si mali zaobstarať?

Nezáleží na tom, či si kupujete jazdené alebo nové auto. Skôr či neskôr sa vám pravdepodobne zíde nasledujúce príslušenstvo.

Zimné alebo letné pneumatiky

Od väčšiny predajcov dostanete auto obuté na letných pneumatikách. Pokiaľ si kupujete jazdené vozidlo, je možné, že bude mať sezónne obutie podľa daného ročného obdobia. Vždy však myslite na to, že budete potrebovať aj druhú sadu pneumatík.

Kupa auta

Niektorí predajcovia majú výhodné akcie, v rámci ktorých vám dajú zimné pneumatiky k autu úplne zadarmo. V mnohých prípadoch si ich však budete musieť kúpiť sami. Majte na pamäti, že ponuka novej sady pneumatík priamo od predajcu auta nemusí byť najvýhodnejšia. Určite si porovnajte cenu s ponukami na internete. 

Náš tip: Ak náhodou bývate niekde na západe alebo na juhu, kde nezvyknú vyčíňať výdatné snehové nádielky, môžete staviť aj na celoročné pneumatiky. Ide o vhodné riešenie aj pre všetkých, ktorí nejazdia až tak často a na veľké vzdialenosti. V prípade zvažovania celoročných pneumatík vám však odporúčame nazrieť do relevantných testov. Nie sú totiž celoročné pneumatiky ako celoročné pneumatiky.

Oplatí sa kupovať aj disky?

Je iba na vás, či si zaobstaráte len samotnú druhú sadu pneumatík alebo si prikúpite aj disky. Výhodou prvého spomínaného riešenia je, aspoň na začiatku, nižšia cena. Tým, že nebudete kupovať sadu diskov, ušetríte aj vyše 500 €. Na druhej strane, každá výmena pneumatík vás bude stáť viac.

disk

V každom prípade, ak máte letné pneumatiky obuté na štýlových hliníkových diskoch s veľkým priemerom, zimné gumy sa oplatí dať na lacnejšie disky. V zime totiž disk dostáva zabrať od posypovej soli a riziko, že ho oškriete niekde o obrubník, je vyššie. A keď ide o vyššie zmieňované hliníkové disky, odporúčame vám zvážiť kúpu bezpečnostných skrutiek proti krádeži.

Koberčeky do interiéru

Mnohé nové autá sa nepredávajú s koberčekmi pod nohy a do kufra. Preto si ich nezabudnite objednať, ideálne priamo u predajcu. Originálne koberčeky obvykle vyzerajú najlepšie. Neznačkové sú síce lacnejšie, ale nemusia úplne pasovať a ladiť so zvyškom interiéru po farebnej stránke.

Na leto sú ideálnou voľbou koberčeky, v zimnom období zas najviac oceníte gumové rohože. Do kufra odporúčame umiestniť vaničku so zvýšenými okrajmi. Ak sa vám náhodou niečo rozleje, tekutina ostane vo vaničke a nepoškodí vám čalúnenie kufra.

Praktické doplnky do interiéru

Na pripojenie telefónu k vášmu autu možno budete potrebovať nový kábel s koncovkou USB-A alebo USB-C, prípadne využijete redukciu z Lightning konektoru či USB-C na jack, ktorý pripojíte do AUX konektoru. Z reproduktorov v interiéri si tak budete môcť prehrávať vaše vlastné pesničky zo smartfónu.

Kupa auta

Cestovanie vám spríjemní tiež držiak na telefón alebo tablet, nabíjačka do 12 V zásuvky alebo aj vôňa do auta. Mnohé z týchto praktických doplnkov do interiéru kúpite za dobré ceny v predajniach s elektronikou, napríklad v Alze alebo NAY. Niektoré doplnky sa však dajú zohnať aj v hypermarketoch Tesco a mnohých ďalších. Ak chcete kúpiť príslušenstvo do auta čo najvýhodnejšie, pozrite si aktuálne zľavy v obchodoch. Vďaka webovým stránkam, ako je Kimbino, môžete efektívne ušetriť desiatky eur na vašej novej auto-výbave. Na jednom mieste si tak viete pozrieť akcie z rôznych obchodov. Spomínaný web navyše ponúka aj možnosť vyhľadať konkrétny produkt v letákoch a veľmi rýchlo tak zistíte, kde ho majú za nižšiu cenu.

Zabezpečenie vozidla

Väčšina moderných vozidiel je už od výroby vybavená zabezpečovacím systémom – minimálne jednoduchým alarmom, ktorý sleduje vnútorný priestor a po zaznamenaní pohybu začne trúbiť alebo pískať. Pokiaľ však chcete mať istotu, že vaše auto bude čo najlepšie ochránené pred zlodejmi, môžete si nechať domontovať aj ďalšie zabezpečovacie zariadenia.

V minulosti bolo populárne mechanické zabezpečenie – zámok na volant alebo radiacu páku, resp. blokovanie pedálov či bezpečnostné značenie skiel. Tieto metódy môžu fungovať aj dnes, ale nie sú úplne efektívne. Najistejším riešením je zainvestovať do komplexného elektronického zabezpečovacieho systému od renomovaného výrobcu, ktorý pozostáva z GPS lokátora, imobilizéra a alarmu.

Strešný nosič a ťažné zariadenie

Plánujete v aute často voziť lyže, bicykle, kajaky, prípade iné veľké predmety? Potom si určite zaobstarajte priečniky na strechu, na ktoré jednoducho uchytíte nosiče podľa vašich potrieb. Na prepravu lyží či batožiny sú skvelým riešením aj strešné boxy. Ťažné zariadenie sa vám zíde v prípade, že budete potrebovať ťahať vozík, ale poslúži aj na montáž nosiča na bicykle.

A nezabúdajte, že na to, aby ste mohli napísať auto na dopravnom inšpektoráte na seba, musíte mať uzatvorené povinné zmluvné poistenie. Ak hľadáte to najvýhodnejšie PZP, porovnajte si ponuky cez Hyperfinancie.sk. Rozdiely v cenách sa totiž často hýbu v desiatkach, neraz aj stovkách eur. Predídete tak zbytočnému preplácaniu poistenia, resp. neopodstatnenému vyhadzovaniu vašich peňazí von oknom.

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Čo všetko si zaobstarať pri kúpe auta?