Nový mestský autobus na vodík

Hyundai a Iveco predstavili nový mestský autobus na vodík. Aké sú ohlasy na revolučné riešenie?

Hyundai sa stal priekopníkom v oblasti technológie palivového článku na vodík uvedením modelu ix35 Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV). Je to 1. sériovo vyrábaný automobil poháňaný vodíkom. Odvtedy už bola predstavená ďalšia generácia vozidiel FCEV, úžitkové vozidlá FCEV, ako aj riešenia mobility budúcnosti. V pokroku nezaostáva ani Iveco. 

Spoločnosti Hyundai Motor Company a Iveco Group N.V. predstavili na veľtrhu Busworld 2023, ktorý prebiehal v týchto dňoch od 7 do 12. októbra v Bruseli, prvý vodíkový IVECO BUS E-WAY H2.

Nový elektrický autobus napájaný palivovými článkami na vodík vznikol vďaka vzájomnému partnerstvu značiek, ktoré v marci 2022 oznámili ich spoločný záväzok urýchliť prechod k bezuhlíkovej mobilite a doprave.

 Nový model posilní ponuku mestských bezemisných riešení spoločnosti IVECO BUS, ktorej produktová ponuka zahŕňa aj najnovšiu generáciu batériových elektromobilov. Práve mestské bezemisné riešenia majú byť budúcnosťou dopravy. Nasvedčujú to výskumy a aj vývoj v automobilovom priemysle.

E-WAY H2 je 12-metrový nízkopodlažný mestský autobus, ktorý je vybavený elektromotorom s výkonom 310 kW a pokročilým systémom palivových článkov. Dodáva ich HTWO – značka spoločnosti Hyundai, ktorá sa venuje vývoju vodíkových riešení a palivových článkov. Autobus má 4 nádrže s kombinovanou kapacitou pre 7,8 kg vodíka a jednu sadu 69 kWh akumulátorov od značky FPT Industrial, ktorá sa v koncerne Iveco Group špecializuje na techniku pohonu. Vozidlo ponúka za normálnych podmienok dojazd až 450 km.

Autobus E-WAY H2 umožňuje čerpanie vodíka a zároveň aj nabíjanie batérie. Hybridný koncept pohonnej jednotky od spoločnosti IVECO BUS optimalizuje spôsob nabíjania vozidla a pomáha batérii a palivovým článkom dosahovať najvyššiu účinnosť a najdlhšiu životnosť.

„Hyundai je už 25 rokov priekopníkom a lídrom v oblasti vodíkovej technológie. Je tiež celosvetovo renomovaným lídrom v oblasti mobility a komerčnej dopravy založenej na vodíkových palivových článkoch. Sme pevne presvedčení, že tento zdroj energie je jedným zo základných pilierov na dosiahnutie udržateľnej spoločnosti, a sme radi, že môžeme túto víziu zdieľať s naším partnerom, spoločnosťou Iveco Group,“ povedal Ken Ramirez.

Veľká premiéra finálneho autobusu je ďalším pokračovaním spolupráce a úspešného príbehu našej fúzie. Cieľom je urýchlenie transformácie odvetvia na nulovú hodnotu emisií. Robíme to pre urýchlenie pokroku ako ďalší nutný krok pre ľudstvo.  Takto ucelenú predstavu o ďalšom smerovaní predstavil výkonný viceprezident a šéf globálnej divízie pre úžitkové vozidlá a oblasť vodíku v Hyundai Motor Company.

„Sme hrdí, že sme mohli predstaviť náš E-WAY H2 s vodíkovým pohonom. Tento vzrušujúci míľnik na našej ceste k trvalej udržateľnosti je výsledkom našej úspešnej spolupráce so spoločnosťou Hyundai a dokazuje, že spojením našich silných stránok môžeme vybudovať systém pre prepravy ľudí, ktorý je šetrný k životnému prostrediu, pomáha bojovať proti klimatickým zmenám a vytvára zdravšiu budúcnosť pre budúce generácie,“ povedal Domenico Nucera, prezident Bus Business Unit v Iveco Group.

Kde sa budú tieto revolučné autobusy vyrábať? Autobus E-WAY H2 sa bude vyrábať v závodoch spoločnosti IVECO BUS v Annonay vo Francúzsku a Foggia v Taliansku. Tieto vozidlá patrili medzi najzaujímavejšie koncepty predstavené na výstave Busworld 2023, ktorá sa skončila 12. októbra 2023. O týchto autobusoch budeme ešte počuť. Ako sa ti páči nová vízia pohľadu na vodíkový pohon?

Zdroj foto: hyundai.com

Zdroj: hyundai.com, , busportal.cz

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nový mestský autobus na vodík