O 5 rokov budú musieť predávať automobilky 50% elektromobilov!

To, že sa elektromobily na cestách objavujú čoraz častejšie vídame už posledných pár rokov. S prvými sme s údivom pozerali čo to vôbec je, no teraz ich človek už berie v zásade za bežnú súčasť premávky. Motivácie na ich kúpu sú rôzne. Niekto má rád technolģie, niekomu sa takéto auto páči, niekto to robí v duchu ekológie, aj keď už nepozerá na to odkiaľ elektrina prichádza a čo znamená pre prírodu likvidácia batérií elektromobilov. Možnosť vybrať si auto, aké chceme by však mala byť na nás, neplatí to tak všade. Niekde sa už dokonca automobilkám určujú kvóty, koľko elektromobilov budú musieť predávať!

Elektrický diktát?

To, že so spaľovacími motoromi a ich vplyvom na životné prostredie treba niečo robiť je jednoducho fakt, pred ktorým sa nedajú donekonečna zatvárať oči. Veľká časť sveta videla riešenie práve vo svete elektromobilov, ktoré napriek množstvu nedostatkov a neduhov vedia byť pre niekoho pri istom spôsobe používania auta naozaj dobrým pomocníkom. Lenže nie sú vhodné na všetko a pre každého. Toto ale zákonodarcovia nechcú vidieť, aj preto tu už máme nadiktovaný termín 2035, ktorý by mal znamenať ukončenie predaja elektrických áut. Aj vplyvné automobilky, ktoré v elektrine videli budúcnosť začínajú byť skeptické a preto uvidíme, nakoľko toto bude vôbec reálne dosiahnuť. Portál autocar.co.uk však informoval o postupných krokoch, ktoré automobilky musia postupne smerom ku zrušeniu predaja elektromobilov spraviť.Zdroj: autocar.co.uk

O čo ide? Nuž v Británií boli automobilkám určené kvóty. Tie určujú, aké percento zo všetkých predaných áut musia tvoriť práve elektromobily. Pochopiteľne sa toto percento každým rokom zvyšuje. Pozrime sa na to, ako si to Británia predstavuje:

  • 2024- 22 %
  • 2025- 28 %
  • 2026- 33 %
  • 2027- 38 %
  • 2028- 52 %
  • 2029- 66 %
  • 2030- 80 %

To sú naozaj šialené čísla. Aby každá automobilka predávala už o 5 rokov viac ako plovicu produkcie len ako elektromobily? A budúci rok aby predávali viac ako pätinu? Keď záujem o elektromobily stagnuje, dokonca až klesá? Je to naozaj šialené. Pre automobilky bude ale existovať riešenie, pri nedodržaní jednoducho zaplatia pokutu. Alebo si od automobilky, ktorá percentuálny plán preplní chýbajúce percentá odkúpi. Ćo to bude znamenať? Reálne sa tieto hodnoty aj tak dosahovať nebudú, krajina dostane od automobilek viac peňazí a tá to bude musieť kompenzovať formou zvýšenia cien svojich áut pre všetkých. Zaujímavý spôsob, ako skryť vyberanie peňazí za robenie sveta lepším. Uvidíme, nakoľko bude pre automobilky v Británií reálne sa k týmto hodnotám aspoň priblížiť a či sa všetky tieto termíny napokon nebudú výrazne posúvať.

Zdroj: autocar.co.uk

Zdroj foto: autocar.co.uk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / O 5 rokov budú musieť predávať automobilky 50% elektromobilo...