Spravil si s Teslou výlet, každý deň pár hodín dobíjania!

Tesla mnohým ľuďom pomohla zbúrať predstudky o elektromobiloch. Iste, stále tu máme obrovské problémy v podobe nedostatočnej siete dobíjacích staníc, nízkej kapacity batérie či potrebe dlhého nabíjania keď nie je v blízkosti rýchlonabíjačka. No drvivej väčšine ľudí by na bežné jazdenie vyhovovala aj Tesla. Komplikácie prídu, ak s ňou chcete ísť niekam ďalej. V takomto prípade ju budete možno aj preklínať, ako tento pán.

Pekná, ale nevyužiteľná

Tesla zaujme každého na prvý pohľad. Zásluhu na tom má hlavne podarený dizajn. Problémy ale nastávajú pri jej praktickom používaní. Vtedy sa do popredia začnú dostávať jej nedostatky. Človek by si povedal, že v jej rodisku, v USA bude situácia lepšia. Hlavne v štáte Kalifornia, ktorý je čo sa týka infraštruktúry pre elektromobily najlepšie vybavenou časťou USA. Portál businessinsider.com však informoval o tom, že ani tu to nie je vôbec ružové.

Zdroj foto: businessinsider.com

Príklad z praxe priniesol pán Ryan Shelton. Američan si Teslu Model S kúpil už pred časom, približne pred rokom a kupoval ju z druhej ruky. Takže celkom normálny človek, ktorý reprezentuje správanie väčšiny kupujúcich. Ide o červenú Teslu z roku 2017, teda aj batéria už mala čosi za sebou, ale stále ide o relatívne nový kúsok. Rok ho používal k spokojnosti a bez závažnejších problémov. V poriadku bolo aj dobíjanie, no Ryan je z Los Angeles, kde s tým nie je najmenší problém. Po roku si povedal, že Teslu vezme na dlhší výlet do prírody. Za cieľ si vybral krásne hory a vodopády Burney Falls, ktoré ležia približne 1 000 km severne od Los Angeles. Je to ešte severnejšie ako San Francisco a cesta vedie aj horami, takže fajn previerka na trase podobnej, ako je tá zo Slovenska do Chorvátska. Podľa mapy cesta spaľovaciemu autu netrvá ani 10 hodín, Američanova skúsenosť je však rozdielna. Po tom, ako opustil Los Angeles, začal si všímať výrazne redšiu sieť nabíjacích staníc a to sme stále v tej najviac pro-elektricky zamerenaj časti USA. Cestu si užíval a nechcel ju prejsť na jeden zážah, v aute teda aj spal. Jeho Tesla disponuje aj režimom na udržiavanie teploty v interiéri a udržiavanie cirkulácie vzduchu, čo je ako stvorené na prespatie v aute. Lenže za noc si auto zhltlo 20 % batérie, takže aj po dobití ráno neštartoval s plnými batériami. Navyše pôvodný dojazd okolo 400 km sa v hornatom teréne výrazne znižoval a vtedy bol aj menej ako 300 km. V súčte Ryan musel uznať, že si výlet vôbec neužil tak, ako by tomu bolo v prípade jazdy so spaľovacím autom. Aj 10 hodinová cesta ku vodopádom trvala s Teslou 17 hodín. Navyše každý deň trávil v priemere 3 hodiny počas dňa na nabíjacej stanici. Ak by šiel autom so spaľovacím motorom, možno by stačilo 1 tankovanie za pár minút. Takto musel Ryan stále myslieť na nabíjanie a tráviť drahocenný čas čakaním na nabitie. Nuž, realita života s eletromobilom.Zdroj foto: businessinsider.com

 

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Spravil si s Teslou výlet, každý deň pár hodín dobíjania!