Malé osobné auto miesto sanitky - rýchla pomoc s lekárom

Po novom u nás ku klasickej sanitke pribudne nový typ záchranky. Malé záchranky sú v zahraničí rozšírené, využívajú ich aj u susedov v Českej republike.

Dostať sa veľkou sanitkou rýchlo na miesto môže byť v preplnenej premávke problematické. Nový spôsob ponúka riešenie problému ako dostať pomoc k pacientovi rýchlejsie.

Samotné zásahové osobné auto bude 2-miestne. To zabezpečí rýchlejšiu a ľahšiu prepravu pomoci za pacientom. V prípade potreby prevozu pacienta do nemocnice privolajú klasickú zdravotnú starostlivosť so záchrankou. Výhodou je, že lekár bude rýchlejšie voľný a budem môcť pokračovať k ďalším pacientom. Týmto spôsobom bude možné ošetriť viac pacientov.

Okrem rýchlejšej pomoci tak budú záchranári využívať veľké záchranky aj menšie zásahové osobné autá. Malé samostatné vozidlo tak bude kooperovať s ďalšími posádkami, s lekármi a ostatnými záchrannými zložkami. Dokáže previezť pacienta bližšie a poskytnúť mu urýchlenú pomoc. Toto riešenie už testovali záchranári v Komárne.

Rýchla pomoc je kľúčová. Vďaka samostatným posádkám bude počet vykonaných zásahov vyššia ako v prípade, že na miesto musia ísť len veľké záchranky. 

V dobre nastavenom liečebno-zdravotnom vozidle budú pacienti už čoskoro ošetrovaní vo väčších mestách. Pomoc sa tak dostane k pacientovi za pár minút.  Vedúci tréningového centra ZAMED Patrik Brna hodnotí: „Nezmestia sa sem nosidlá, ale je tu komplet vybavený batoh, odsávačka, defibrilátor, všetky lieky, ktoré potrebujú.“

Ako toto riešenie funguje v praxi? Na miesto prichádza rýchla pomoc s lekárom ako prvé vozidlo, pacienta stabilizuje a v prípade potreby privolá aj sanitku na prevoz pacienta. Ak už s ním nemusí počas prevozu byť, je voľný a môže ísť k ďalším pacientom.

V súčasnom nastavení táto možnosť nebola a tak lekár ostával na mieste až do odchodu sanitky. Najviac nepraktické bolo toto riešenie pri prevoze medzi mestami. Lekára to „vyblokovalo“ aj na niekoľko hodín. Zbytočne. Malé záchranky sú v zahraničí rozšírené, a po vzore Českej republiky budú využívané aj u nás.

Vzor: zamed.sk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Malé osobné auto miesto sanitky - rýchla pomoc s lekárom