3x viac úmrtí - Bude absolútna prednosť chodcov aj u nás?

Ak na Slovensku zavedieme zmenu, ktorá je platná u susedov v ČR, môžeme mať rovnaký problém. Táto úprava zákona môže priniesť viac škody ako úžitku.

Návrh z dielne političky a poslankyne Romany Tabák môže zhoršiť situáciu na cestách. Až 3x väčšia pravdepodobnosť úmrtia na priechode pre chodcov. Tak veľké riziko sa spája s najnovším návrhom pre motoristov a chodcov na cestách.

Poslankyňa Tabák chce, aby chodci na priechodoch pre chodcov dostali prednosť vždy, keď  vstúpia na priechod. Rovnaká legislatívna úprava sa pritom neosvedčila u susedov v ČR. Na jej základe bol zaznamenaný spomínaný 3-násobný nárast počtu úmrtí chodcov.

Absolútna prednosť chodcov na priechodoch je ostro kritizovanou legislatívnou úpravou, ktorá sa môže vyhnúť želanému výsledku. Môže byť pre bezpečnosť chodcov kontraproduktívna, tak ako sa stalo po zavedení zmien v Čechách.

Dôvodom je fakt, že vodič nedokáže vždy zabezpečiť bezpečné zabrzdenie a vyhodnotenie situácie, že chodec skutočne na vozovku vstupuje. Je ťažké rozoznať, kedy skutočne plánuje vstúpiť na vozovku a kedy len kráča popri vozovke. Je preto mimoriadne nebezpečné, uzákoniť prednosť pre chodcov v takom prípade.

Nejedná sa pritom o nepremyslený návrh. Takto je zákon formulovaný aj medzinárodným dohovorom OSN, ku ktorého dodržiavaniu sa zaviazalo aj Slovensko. "Vodiči sa musia k priechodu približovať iba dostatočne nízkou rýchlosťou, aby neohrozili chodcov, ktorí už na priechod vstúpili alebo sa naňho chystajú vstúpiť."

Čo to znamená pre chodcov? Na prvý pohľad dobre formulovaný zákon môže chodcov viac ohroziť ako im pomôcť. Dáta, ktoré nepotvrdzujú účinnosť tejto zmeny sa viažu na rok 2015. V tomto roku bola za platnosti tejto úpravy zaznamenaná na cestách až 3x väčšia pravdepodobnosť úmrtia na priechode pre chodcov v porovnaní s obdobím pred zavedením legislatívnej úpravy.

Stanovenie povinnosti vodičom odôvodnené zvýšením bezpečnosti chodcov sa neukázalo ako funkčné riešenie problému. V Česku sa toto pravidlo z hľadiska bezpečnosti cestnej premávky neosvedčilo.

Poďme ku konkrétnym číslam. Pred zavedením pravidla zomrelo na priechodoch pre chodov 7 ľudí ročne. Po zavedení pravidla za o rok neskôr to bolo už 30 mŕtvych chodcov. Nedobré hodnotenie dostal návrh poslankyne Tabak aj od dopravného odborníka: „Ako vodič vyhodnotí, že sa chodec skutočne chystá vstúpiť na priechod?“ takto sa zamýšľa dopravný analytik Jozef Drahovský vo vyjadrení pre denník SME.

Kde je teda pravda? Pri stanovení nového návrhu treba brať do úvahy, že pre vodičov aj chodcov majú platiť práva a rovnako aj povinnosti. Aké je možné lepšie riešenie problému?  V zahraničí testujú špeciálne pásma, ktoré sú vyznačené na krajoch chodníkov a chodci do nich vstupujú len s úmyslom prejsť na vozovku. Ako návrh skončí, ukáže čas. Aký je tvoj názor na absolútnu prednosť chodcov na priechodoch?

Zdroj foto: 8/2009 Z.z. zákon o cestnej premávke
Osobitné ustanovenia o chodcoch § 53

Zdroj: minv.sk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / 3x viac úmrtí - Bude absolútna prednosť chodcov aj u nás?