4x4 Mercedes-Benz beštia - Jazdí po koľajniciach, utiahne 1 000 ton

Unimog utiahne aj vlak.

Pri prejazde mosta sa označuje hmotnosť vozidla, ktoré môže mostom prechádzať. Ako by to dopadlo v prípade monštra, ktoré utiahne 1000 ton? Masívne monštrum si na pomoc s úsekmi, ktoré neumožňujú prejazd ťažkých vozidiel, prizvalo pomocné "kolesá."

Zdroj: motoringresearch.com

História

Unimog nie je nováčikom v špeciálnych úlohách. Pamätáš si ho ešte z čias II. svetovej vojny. Odvtedy dostával tie najťažšie príkazy. Svoje využitie našiel v poľnohospodárstve, priemysle a nielen. Rovnako sa osvedčil v armáde. Unimog sa využíval aj ako požiarne vozidlo, ambulancia a uchvátil aj Arnolda Schwarzeneggera, ktorý ho ešte viac zviditeľnil.

Zdroj: celebritycarsblog.com

Vysúvacie pomocné kolesá

Pamätáš si na filmové vozidlá s vlastnosťami, ktoré z nich robia dokonalé „sci-fi koráby“? Unimog sa hlási o pozornosť. Nie je to nič svetoborné, ale dokáže sa prispôsobovať druhu aktuálnemu druhu povrchu. Tam, kde väčšina bežných automobilov končí, Unimog vysunie pomocné kolesá a pohybuje sa po koľajniciach.

Zdroj: motor1.com

Unimog utiahne vlak!

Množstvo špeciálnych možností využitia rozširuje využitie Unimogu ako vlaku. Áno, čítaš správne. Toto vozidlo sa dokáže po koľajniciach nielen pohybovať, utiahne hmotnosť až 1000 ton. Poznáš automobil, ktorý dokáže utiahnuť vlak?

Zdroj: motor1.com

 

Zdroj: YouTube.com/MotorProject

Pohon

Výkon zabezpečuje turbodiesel s objemom 5,1 až 7,7 litra. Celkový výkon Unimogu? V závislosti od pohonu disponuje výkonom 156 až 356 koní. Ide o jedinečnú cestnú „vlakovú súpravu“, ktorá dokonca spĺňa emisné normy.

Unimog ako ťahač aj žeriav

Unimog je nielen spôsobilý jazdy na koľajniciach. Okrem ťahača vlakových súprav zastúpi aj prácu žeriava. Konštrukcia umožňuje osadenie žeriavom s ramenom dlhým až 12,4 metrov.

Zdroj: motor1.com

Maximálna rýchlosť

Akú rýchlosť by si u podobného vozidla predpokladal? Maximálna rýchlosť nie je pre stroj s podobným využitím dôležitá. Najvyššia verzia s krútiacim momentom 1200 Nm sa pohybuje rýchlosťou 90 km/h. Vzhľadom na vlastnosti a váhu, plne využívaný stroj umožňuje možnosť presunu rýchlosťou asi 50 km/h. Reputáciu „slimáka" opravuje schopnosť pohybu vpred a dozadu. To však nie je všetko.

4x4 chameleón, ktorý sa prispôsobí podmienkam

Súčasťou Unimogu je predný a zadný diferenciál medzi nápravami a konvertor, ktorý dokáže upravovať krútiaci moment. Čo by si od podobného vozidla nečakal? Rozhodne ťa prekvapí pohon všetkých kolies. Prevodovka disponuje 8 rýchlostnými stupňami.

Zdroj: motor1.com

Pohyb dopredu a dozadu

Pozor, hovoríme o pohybe dopredu. Toto vozidlo umožňuje aj pohyb dozadu. Rovnako ponúka 8 rýchlostných stupňov pri pohybe dozadu. Aj bez pevného povrchu pod kolesami. Existuje pre tento stroj na trhu konkurencia? 

Automobil schopný jazdy po koľajniciach

Systém je založený na výsuvných hydraulických kolieskach, ktoré je možné v prípade potreby vysúvať a sklápať. Celá úprava si vyžiadala úpravy kolies aj použitých pneumatík. Ako systém zavesenia kolies a podpora "pomocných" kolies funguje? Sleduj video na konci článku.

Zdroj: YouTube.com/ZAGROworldwide

Zdroj: Autobazar.sk, caradvice.com.

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / 4x4 Mercedes-Benz beštia - Jazdí po koľajniciach, utiahne 1 ...