Slovenskí študenti navrhli projekt, ktorý by mal vyriešiť problém s parkovaním vo väčších mestách

SmartParking, to je názov projektu, za ktorým stoja ôsmi študenti Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Cieľom projektu je vyriešiť problémy s parkovaním vo väčších mestách. Hľadanie miesta na parkovanie sa totiž často prejavuje nielen vo forme dopravných zápch, ale rovnako sa odráža i na objeme spotrebovaného paliva, čo zákonite znamená viac emisií.

Zdroj: Adobe Stock

Špeciálne senzory

V spolupráci s tímom z Fakulty elektrotechniky a informatiky STU vyvinuli študenti špeciálne bezdrôtové senzory. Tie by sa mali inštalovať priamo na vozovku a bez nabíjania by mali vydržať údajne až sedem rokov. Oproti doterašiemu monitorovaniu prostredníctvom kamier či senzorov nad parkovacími miestami, by mali mať špecialne senzory množstvo výhod - dokážu zmapovať aj dlhšie ulice, situáciu za rohom a nebudú sa pasovať s prekážkami akými sú stromy, múry a podobne.

Zatiaľ ako webová aplikácia

SmartParking je zatiaľ navrhnutý ako webová aplikácia, študenti však plánuju vytvoriť aj mobilnú appku. Okrem toho, že aplikácia uľahčí šoférom hľadanie parkovacieho miesta, pomôže aj samotným mestám - dokážu si zozbierať a vyhodnocovať údaje o obsadenosti parkovacích miest v rôznych lokalitách. 

Projekt je vo fáze testovania, ktoré prebieha v Žiari nad Hronom.

Zdroj: Autobazar.sk, teraz.sk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Slovenskí študenti navrhli projekt, ktorý by mal vyriešiť pr...