Zaspomínajte si: Takto sa jazdilo na dovolenky za socializmu

Nekonečné čakanie na hraničných priechodoch, pootvárané okná, na streche záhradka, v rukách mapy, pasy a colné prehlásenia... Takto to kedysi vyzeralo na cestách počas letnej dovolenkovej sezóny. Dnes sa už môžeme spoľahnúť na GPS navigáciu, ochladiť sa klímou, vďaka priestranným úložným priestorom zbalíme celú rodinu pokojne aj na 2 týždne a jazdiť po Európe si môžeme slobodne.

Cesta k moru bola kedysi podstatne náročnejšia ako dnes, napriek tomu sa ju mnohí rozhodli podstúpiť. Iní zas radi trávili dovolenku priamo doma. Populárne boli vodné nádrže a Vysoké Tatry. Zlaté časy počas socializmu zažívali autokempingy, ktoré doslova praskali vo švíkoch. Dnes už viac-menej zívajú prázdnotou.

Našli sme viacero dobových reportáží, ktoré sú plné dovolenkových spomienok. Prvá z roku 1976 radí vodičom, ako sa pripraviť na dlhú cestu autom, druhá z roku 1980 zas ukazuje, ako to kedysi vyzeralo na hraničných priechodoch a tretia zachytáva zraz v kempingu na piešťanskej Sĺňave v roku 1984. Stretlo sa tam vtedy viac ako 2000 mototuristov.

Zdroj: Autobazar.sk, YouTube.com/jaffarski

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Zaspomínajte si: Takto sa jazdilo na dovolenky za socializmu