Fiat pridáva hybridy pre najmenšie modely 500 a Panda

Talianska automobilka má plán nazvaný e-Mobility. Teda je to skôr stratégia, ako ju sama prezentuje. Spočíva to v tom, čo si všetci môžu myslieť pri pohľade na taký názov. Autá, ktoré do tejto stratégie budú spadať budú mať niečo elektrické. A nie okná a panoramatickú posuvnú strechu, ale skôr v sekcii pohonu.

Prvými lastovičkami, ktoré naznačujú výraznejšiu elektrickú ofenzívu sú hybridné verzie obľúbených malých modelov 500 a Panda. Nie je to problém, lebo oba používajú rovnakú platformu a to, čo sa podarí osadiť do jedného z modelov automaticky dokáže prijať aj ten druhý krpec.

Nie, nie je to plne hybridný systém s veľkými baterkami a už vôbec nie plug-in. V malých autách Fiat použije mild-hybrid. Ten nepodporuje jazdu výlučne na elektrickú energiu, ale zase pomáha pri zrýchľovaní a energiu naberá pri opačnom cykle, čiže pri brzdení a pri spomaľovaní.

Foto: Fiat

Celý hybridný systém je založený na štartér-generátore poháňanom remeňom. Ten generuje elektrickú energiu pri spomenutých aktivitách a ukladá ju do maličkej 11 Ah batérie. Z nej zase čerpá pri zrýchlení, takže sú krpci razantnejší ako bez tejto pomoci.

Nový hybridný systém výrobca porovnáva s motorom 1,2 Fire. Avšak benzínovú časť tu tvorí litrový trojvalec, síce tiež s označením Fire, ale až o 45 milimetrov nižšie uchyteným. To znamená aj nižšie ťažisko a tiež lepšie ovládanie ako mali 1,2-ky doteraz.

Výkon motora je 51 kW (70 k) a prenáša sa cez novú šesťstupňovú prevodovku na predné kolesá. Aj tu má výrobca v rukáve vzletnú charakteristiku. Hovorí o tom, že taký prevodový pomer ešte nikto nevidel a o tom, že mimo mesta dokáže výrazne zlepščiť spotrebu. Hybridný systém však zlepšuje emisie, ktoré sú až o 30 percent lepšie ako mal predchádzajúci štvorvalec.

Foto: Fiat

Malé hybridné modely budú na trh nabiehať postupne. Najskôr sa vo februári rozbehne k zákazníkom 500-vka a následne sa v marci pripojí aj väčšia, ale stále malá Panda. Pri štarte predaja budú oba modely disponovať verziou Launch Edition s rozšírenou výbavou.

O hybridoch a elektrických modeloch automobilky ešte budeme počuť, lebo stratégia e-Mobility s nimi vo veľkom počíta aj do budúcnosti. Samotná stratégia sa však netýka len Fiatu, ale všetkých značiek spadajúcich do tohto megakoncernu. To znamená, že aj Alfy Romeo, Chrysleru a vlastne aj Jeepu. Hybridných vozidiel a elektromobilov bude postupne pribúdať aj v týchto značkách.

Foto: Fiat

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Fiat

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Fiat pridáva hybridy pre najmenšie modely 500 a Panda