Mercedes-Benz triedy GLA má režim pre autoumyváreň

Nemecká prémiová automobilka predstavila novú generáciu triedy GLA. Už základné rozdelenie názvov hovorí, že patrí medzi najmenšie vozidlá značky, písmeno A v názve. A tiež používa rovnaký základ ako ostatné malé modely. Zdieľa tak prvky s Áčkom, Béčkom, CLA a GLB. Doplnením GLA je teda ponuka kompletná.

Kým GLB to hrá na praktickosť, veľkosť a sedem sedadiel, GLA bude mať iba päť sedadiel, bude mať menšie rozmery a dynamickejšie tvarovanú karosériu. Už v predchádzajúcej generácii modelu sa ukázalo, že práve malý crossover je veľmi úspešným členom ponuky a nová generácia má v úspešnom ťažení pokračovať.

Je prekvapením, že rozmery auta nenarástli, ale zmenšili sa. Teda, dĺžka je menšia o 1,5 centimetra oproti predchodcovi, ale rázvor narástol o takmer tri centimetre. Výška tiež narástla, pribudlo dokonca 10 centimetrov, čo znamená veľkorysejší priestor nad hlavami pasažierov vzadu.

Zadní pasažieri využijú aj väčší priestor v oblasti lakťov, či možnosť posúvať zadné sedadlá delené v pomere 40:20:40. Posúvanie je v rozmedzí 14 centimetrov. Priestor pribudol aj pasažierom vpredu. Nie je to len na hlavu, ale aj na ramená. Zvýšenie pomohlo nielen vnútornému priestoru, ale aj celkovej vizáži auta. Už je viac crossoverom ako iba pridvihnutou verziou hatchbacku.

Exteriérovo sa GLA radí do najnovšieho štýlu automobilky a vidno na ňom prvky podobné ako napríklad na štvordverovom kupé CLA. Zadnú časť zase reprezentujú línie, s ktorými by sa mohli stotožniť aj väčšie modely automobilky. Zadok je napríklad črtami podobný ako na omnoho väčšom GLE.

Foto: Mercedes-Benz

Interiérom je zase GLA najbližšie k triede B, čo sa týka priestoru aj stvárnenia. Prístrojová doska má dva displeje, ktorých veľkosť záleží od konkrétnej konfigurácie auta. Najlepšie, samozrejme, vyzerajú tie najväčšie, lebo nevzniká príliš veľká plocha čierneho lakovaného plastu. V ponuke bude teda systém MBUX ovládaný buď hlasom, alebo dotykovou plochou. Vnútro v tme môžu ozvláštniť tiež rôzne farby nepriameho osvetlenia.

V ponuke motorov budú podobné agregáty ako má GLB. To znamená, že pod kapotou GLA200 bude napríklad 1,33-litrový turbomotor, GLA180d bude mať 1,5-litrový naftový agregát. V ponuke bude s najväčším objemom dvojliter. Ten bude ako naftový, tak benzínový v GLA250 a GLA220d. Ale najzaujímavejší bude vo verzii označenej Mercedes-AMG GLA35.

Foto: Mercedes-Benz

Malý crossover s dodatkom AMG bude mať výkon 225 kW (306 k) a krútiaci moment 400 Nm. O obmedzení maximálnej rýchlosti na 250 kilometrov za hodinu nie je pochybností, ale na stovke je do 5 sekúnd. Motor je spojený s osemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou a pohonom všetkých kolies.

Verzia AMG GLA35 však nebude vrcholom ponuky. V ponuke sa, v priebehu budúceho roka, objaví aj najvýkonnejšia alternatíva AMG GLA45. Tá vo verzii s doplneným písmenom S ponúkne výkon šialených 309 kW (420 k), ktoré bude znova produkovať dvojlitrový radový štvorvalec.

Foto: Mercedes-Benz

No a režim pre umývacie linky spustí sekvenciu, ktorá zatiahne všetky okná, vrátane strešného, sklopí zrkadlá a vypne dažďový senzor, aby stierače hneď po štarte nespravili stopy na okne. Tiež prepne vnútornú cirkuláciu, aby sa do interiéru dostalo čo najmenej vlhkosti a pachov z umývacej linky. Ak má auto 360-stupňovú kameru, tak tú tiež zapne, aby vodič videl detailnejšie manévrovanie v úzkom priestore.

V ponuke sa objaví už na jar, kedy začnú prichádzať prvé kusy.

Foto: Mercedes-Benz

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Mercedes-Benz

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Mercedes-Benz triedy GLA má režim pre autoumyváreň