Štatistiky sú dôkazom, že je používanie mobilov počas jazdy oveľa nebezpečnejšie, ako sú vodiči ochotní pripustiť!

Nikdy nepodceňuj nepozornosť pri riadení. Používanie mobilu za volantom môže zabíjať! Nepodceňuj stratu pozornosti za volantom!

Mobily za volantom

Málo vodičov prikladá používaniu telefónu za volantom veľký význam. Telefóny sa stali prirodzenou súčasťou života a využívame ich denne takmer vo všetkých situáciách. Výnimkou nie je ani šoférovanie. Pozor, aj keď si to nepripúšťaš, používanie mobilu za volantom ťa môže stáť život!

Kampaň Nepozornosť zabíja

Česká asociácia poisťovní spustila kampaň #nepozornostzabíjí. Táto kampaň vznikla s jasným úmyslom. Cieľom je varovať vodičov pred rizikom spojeným s obyčajným používaním mobilu za volantom.

Nebezpečný zvyk vodičov

Chatovanie, posielanie krátkych textových správ alebo telefonovanie patrí k najčastejším spôsobom odvádzania pozornosti od riadenia. Tento zvyk môže byť skutočne nebezpečný, znižuje bezpečnosť jazdy a ročne spôsobuje tisícky nehôd. Napriek tomu, my vodiči, túto skutočnosť radi podceňujeme.

Mobil = nebezpečie ako pri jazde s 0,8 promile alkoholu v krvi

Len málokto si dokáže skutočne pripustiť fakt, že informácie z telefónu dokážu znížiť sústredenosť na riadenie vozidla až na 0. Počas posledných rokov sa výrazne zmenilo správanie vodičov. Nástup nových technológií znamená menej povinností pre vodiča, ale zároveň aj viac možností na zníženie pozornosti a kontroly nad vozidlom.

Prekvapivým zistením je fakt, že používanie mobilu dokáže správanie vodiča ovplyvniť ako jazda pod vplyvom alkoholu. Reakcie vodiča možno prirovnať k správaniu vodiča s 0,8 promile alkoholu v krvi.

Zaujímavé čísla

1 sms predstavuje stratu pozornosti na celých 5 sekúnd? Čo to znamená v spojení s premávkou a rýchlo sa meniacou situáciou na ceste? Kolízia nie je jediné nebezpečie, ktoré vodičovi hrozí!

Vodič prejde 90 metrov bez pohľadu na vozovku

Ak ti tento údaj nestačí, predstav si dĺžku 1 futbalového štadiónu. Presne túto vzdialenosť, celých 90 metrov, prejde vodič bez pohľadu na vozovku pri písaní krátkej textovej správy.

Telefonovanie a sms za volantom vs. smrteľné nehody

Aká je spojitosť medzi dopravnými nehodami a používaním mobilných telefónov za volantom? Desivá štatistika odhalila, že je to nebezpečnejšie ako si myslíme.

Používanie mobilov počas jazdy:

  • odvádza pozornosť vodiča od riadenia
  • nevenovanie sa riadeniu je najčastejšou príčinou nehôd
  • za volantom používa telefón takmer 70 % vodičov
  • 30,8 % vodičov počas jazdy posiela a číta sms správy a využíva chat
  • 16,6 % vodičov počas jazdy fotí a natáča videá
  • 76 % vodičov netuší, aká pokuta hrozí za neuvážené používanie mobilu počas jazdy
  • 1 zo 14 nehôd z povinného ručenie bola spôsobená vodičom, ktorý používal počas jazdy telefón
  • Podľa poisťovní ročne spôsobia vodiči používajúci mobily počas jazdy viac ako 10 000 škodových udalostí

 Zdroj: freestockphotos.biz

Smrť vs. mobil za volantom

Ešte stále si myslíš, že pre teba používanie telefónu za volantom nepredstavuje žiadne riziko? Spomeň si na to, až budeš nabudúce „len krátko“ využívať telefón počas jazdy. Aké sú tvoje skúsenosti s mobilom za volantom?

Adekvátne tresty

Myslíš si, že sú momentálne tresty za používanie mobilu za volantom adekvátne nastavené? Podeľ sa s nami o svoje skúsenosti v komentároch. Organizácii sa darí vzbudzovať rešpekt z mobilov pomocou krátkych tematických videí. Sleduj videá na konci článku.

Zdroj: freestockphotos.biz

Zdroj: Autobazar.sk, nepozornostzabiji.cz, YouTube kanál #nepozornostzabiji

Zdroj foto: freestockphotos.biz

 

 

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Štatistiky sú dôkazom, že je používanie mobilov počas jazdy ...