Partia Košičanov plánuje zaujímavú expedíciu: Chcú zdolať rumunské hory na veteránoch

Lukáš, Martin a Peter sú kamoši, mechanici, ktorých začiatkom júla čaká netradičné dobrodružstvo. Po tom, ako si všetci traja postupne kúpili veterány a sami si ich zrenovovali, sa na nich rozhodli absolvovať road trip, ktorý bude pre staručké autá poriadne zaťažkávajúcou skúškou. Prejsť jedny z najkrajších európskych ciest - Transfagarasan a Transalpinu - na autách s priemerným vekom 37 rokov chce istú dávku odvahy a nadhľadu. Chalanom z Košíc však rozhodne nechýba ani jedno, ani druhé.

  Zdroj: @icatrabantziga

Trabant 601 - 1966

Všetko začalo zhruba pred 3 rokmi, keď sa Lukáš rozhodol splniť svoj sen vlastniť Trabanta. Podarilo sa mu dostať ku kúsku za 50 €, ktorý stál 20 rokov v kurníku. Dať dokopy hrdzavé vozidlo bez motora nebolo ľahké. Len rok trvalo, kým auto rozobrali a pozháňali všetky potrebné diely. Nasledovali klampiarske práce, repas náprav a ostatných dielov. Aj keď Lukáš pôvodne uvažoval o RAT style a tuningu, nakoniec zvíťazil, ako sám vraví, zdravý rozum a rozhodol sa zachovať pôvodný vzhľad - 6-voltová elektroinštalácia s dynamom, pôvodné diagonálne pneumatiky, mechanický ostrekovač skla, žiadne autorádio, žiadna ventilácia. S Trabantom už stihol absolvovať niekoľko zrazov veteránov a dokonca aj dovolenku v Chorvátsku.

 Zdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantziga

Lada 2101 - 1975

Lukáš so svojím Trabantom inšpiroval k tomu, aby si zadovážil podobné vozidlo, aj ďalšieho člena partie. Martin sa rozhodol pre Ladu 2101. Rovnakú mal totiž kedysi aj jeho otec. Žiguli si vyhliadol zhodou okolností práve na našom inzertnom portáli Autobazar.sk. Bola po 1. majiteľovi. Stav však zodpovedal veku vozidla. Jej prevoz bol skutočne zaujímavý. Lada potrebovala zvládnuť 300 km cestu domov. Jedno ľavé koleso pritom nebrzdilo vôbec, pravé zas brzdilo stále. Po 100 km na diaľnici sa dokonca rozpadlo. Aj žiguli sa však nakoniec dočkala kompletnej renovácie a dnes vyzerá viac než dobre.

Zdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantziga

Zdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantziga

Zdroj: @icatrabantziga

Škoda 120 L - 1987

Do tretice sa veterána rozhodol zaobstarať aj Peter. Stavil na Škodu 120 L, ktorú prezýva ŠkodovICA. Renováciou prešlo toto vozidlo ako posledné a chvíľu to vyzeralo, že ho do termínu výletu ani nestihnú dať dokopy. Dnes je však pripravené vyraziť.

Zdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantziga

Transfagarasan a Transalpina ako za starých čias

Celý road trip, ktorý dostal názov podľa jednotlivých áut Ica Trabant Žiga, by mal trvať 5 dní. Celkovo by mali na veteránoch prejsť okolo 2000 km. Pohybovať sa budú mimo diaľnic a rýchlostných ciest. Neberú so sebou žiadnu navigáciu, spoliehať sa budú len na mapy a vysielačky. Chcú cestovať tak, ako kedysi cestovali ich rodičia. Aj telefóny a internet plánujú dokonca obmedziť na minimum. Ak bude počas cesty potrebné dofúkať koleso, vytiahnu namiesto kompresora dobovú pumpu.

Nebude to také ľahké...

Cesta to bude rozhodne náročná. Transalpina je najvyššie položenou cestou v Rumunsku, Transfagarasan druhou najvyššou. Nadmorská výška v najvyššom bode, ktorý dosiahnu, bude 2145 m n. m. Na cestovateľov pritom čaká nespočetné množstvo zákrut a pomerne nebezpečných úsekov. Zvládnuť to všetko dá zabrať aj novým vozidlám, nie to ešte veteránom. Transfagarasan je dokonca každý rok do 1. júla kvôli snehu a nebezpečenstvu kamenných lavín zatvorený. Road trip štartujú presne v tento deň. Vrátiť by sa mali 5. júla.

"Veríme, že naše autá to zvládnu tam aj späť. Bude to poriadny zaberák pre nás aj pre naše stroje."

Trojica dobrodruhov má už teraz množstvo fanúšikov, ktorí sa ich trip rozhodli podporiť aj finančne. Podarilo sa im dokonca nájsť aj sponzora, ktorý im v prípade poruchy zabezpečí dovoz náhradných dielov. Veterány bude sprevádzať jedno civilné vozidlo. Sedieť v ňom budú kameramani a fotograf, ktorí netradičnú expedíciu zdokumentujú bez toho, aby chalanom akýmkoľvek spôsobom pomáhali alebo do cesty zasahovali. Už teraz sa tešíme na výsledok. A zábery z cesty spolu s fotografiami vám určite prinesieme aj v našom blogu.

Zdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantzigaZdroj: @icatrabantziga

Viac informácií nájdete na FB @icatrabantziga.

Zdroj: Autobazar.sk, @icatrabantziga

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Partia Košičanov plánuje zaujímavú expedíciu: Chcú zdolať ru...