Novú verziu BMW X3 nabijete zo zásuvky

BMW postupne rozširuje ponuku vozidiel, ktoré zvládajú jazdu aj na elektrickú energiu. Nie sú to výlučne elektromobily, ale hybridy s možnosťou nabíjania z elektrickej siete. Najnovšie sa do skupiny plug-in hybridov pridáva model X3.

Vizuálna stránka auta sa nemení, akurát na veku batožinového priestoru pribudol nutný nápis s označením verzie. Konkrétne je celé označenie X3 xDrive30e. Pritom práve posledné písmeno informuje o hybridnom pohonnom ústrojenstve stredne veľkého SUV.

Foto: BMW

Nová verzia bude vo výrobe popri tradičných spaľovacích v americkej továrni v Spartanburgu. Aj keď samotná výroba začne už koncom mesiaca, dodávky ku zákazníkom začnú až na jar roka 2020. Hybrid nebude len nutnou záležitosťou pre Európu, ale bude dostupný na všetkých trhoch, na ktorých BMW bežne pôsobí.

Na karosérii modelu pribudol otvor na nabíjanie s krytkou. Inak sa vizuálne odlíšiť nedá. Dá sa však odlíšiť od ostatných podľa zvuku. Počas prvých 46 kilometrov, podľa testovacieho cyklu WLTP, ide úplne nehlučne, ak má plne nabitú 12 kWh batériu. Samotná batéria je umiestnená pod zadnými sedadlami a iba čiastočne tak zasahuje do batožinového priestoru. Tomu stále ostáva objem 450 litrov pri piatich miestach. Po sklopení sedadiel sa zväčší na stále výborných 1500 litrov.

Foto: BMW

V prípade jazdy na elektrickú energiu je maximálna rýchlosť 110 kilometrov za hodinu. Potom sa zapojí spaľovací motor, s ktorým je maximum obmedzené na 210 kilometrov za hodinu. Spaľovaciu časť pohonného systému predstavuje dvojlitrový prepĺňaný štvorvalec spaľujúci benzín. Dosahuje výkon 135 kW (184 k). Motor je spojený s automatickou osemstupňovou prevodovkou, v ktorej je zakomponovaný elektromotor s výkonom 80 kW (109 k). Celkový výkon pohonnej sústavy sa dostal na 215 kW (292 k). To stačí na zrýchlenie na stovku v priebehu 6,1 sekundy.

BMW udáva, znova v cykle WLTP, kombinovanú spotrebu v intervale od 2,1 do 2,4 litra. Dôležitý ukazovateľ, emisie, sú na úrovni 49 až 54 gramov CO2 na kilometer. Plug-in hybridy sú cestou niektorých výrobcov ako znížiť emisie v rámci portfólia na hodnoty požadované Európskou úniou.

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: BMW

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Novú verziu BMW X3 nabijete zo zásuvky