Vyššie pokuty za telefón a naozaj ročná známka, aj to je novela zákona o cestnej premávke

Parlament 28.10. schválil novelu cestného zákona, ktorý rieši niekoľko zásadných zmien. Popri tom sa mení aj platnosť diaľničnej známky, či skôr rozšírenie ponuky známok o nový druh.

Diaľničné známky

Doteraz, teda do 1.12., kedy začne platiť nová novela, bola známka platná vždy od 1.1. do 31.1. ďalšieho roka. To znamená, že ak si niekto kúpil auto v októbri, tak už musel kalkulovať s dvomi až tromi mesačnými známkami a potom ročnou. Podľa nových pravidiel bude môcť vodič zakúpiť aj známku, ktorá bude mať platnosť 365 dní od zakúpenia. Nákup bude, samozrejme, realizovaný elektronicky.

Pre rok 2020 budú teda v ponuke tieto známky:

  • 10-dňová za 10 €
  • 30-dňová za 14 €
  • ročná za 50 €
  • známka platná 365 dní za 50 €

To znamená, že rok 2020 tiež prinesie možnosť kúpiť známku platnú od začiatku roka do 31.1.2021. Pre motorky a držiteľov preukazu ŤZP bude v roku 2020 používanie diaľnic nespoplatnené.

Jazda na elektrickej kolobežke

Od 1.12. bude platiť zmena týkajúca sa použitia kolobežky, či iného motorového vozidla. Pred platnosťou novely je jej vodič radený ku chodcom. Po novom budú patriť do rovnakej triedy ako Segway. To znamená, že budú nemotorovými vozidlami, ktoré môžu na chodníkoch chodiť len rýchlosťou chôdze a nemôžu ohroziť chodcov. Toto riešenie je logické a každý kto zažil že okolo neho preletel niekto na kolobežke 25-kilometrovou rýchlosťou len potvrdí, že regulácia v tomto smere bola asi nutná.

Foto: Autobazar.sk

Telefón za volantom

Ovládať telefón za volantom je spoplatnené podľa aktuálnych cenníkov už teraz. Ale pokuty budú vyššie a novela upravuje zákon tak, že je zakázané vôbec držať telefón v ruke. Rovnako to platí pre akékoľvek iné telekomunikačné, či audiovizuálne zariadenia. Do zavedenia novely je maximálna pokuta na mieste 50 eur, od jej zavedenia až 100. V správnom konaní to môže byť ešte viac. Stále je to maximálna pokuta a je na príslušníkovi policajného zboru akú sankciu zvolí.

Zbiehanie pruhov a uličky

Jazda v kolóne na diaľnici určite nie je príjemná. A to isté platí aj pre zápchu a státie na diaľnici. Po novom bude zo zákona vyplývať povinnosť spraviť uličku pre záchranné vozidlá. To sa dialo už aj pred platnosťou tohto zákona, ale nie každý to zvládol. Takže reálne to nebola ulička, ale skôr zuby. Na konci kolóny na diaľnici býva často zúženie a spojenie pruhov. V prípade spájania pred prekážkou bude povinné striedavé zbiehanie vozidiel známe pod ľudovejším označením zips.

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Autobazar.sk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Vyššie pokuty za telefón a naozaj ročná známka, aj to je nov...