V roku 1974 vykonali test, ktorý v Česko-Slovensku nemal obdobu: So Škodou 100 skočili do bazéna

Je možné dostať sa z potopeného automobilu? Presne túto otázku si pred 44 rokmi položili v redakcii Svět motorů a následne sa rozhodli zrealizovať neobvyklý pokus - zobrali škodovku a skočili s ňou do bazéna.

Všetko sa odohrávalo v zime na plaveckom štadióne v Prahe. Vo vozidle sedel redaktor Vojtěch Měšťan (šofér) a fotoreportér Otakar Šaffek (spolujazdec), ten bol zároveň aj skúseným potápačom. Voda mala len 7 stupňov celzia, preto museli mať obaja ochranné obleky. Na všetko dohliadali potápači, lekár i záchranná služba. Test sa redakcia rozhodla absolvovať na sériovom automobile Škoda 100, ktorý mal najazdených 37 000 km. Nové vozidlo nechceli zámerne.

Pred samotným skokom ochladili motor a auto rozbehli na nájazdovú rýchlosť 40 km/hod. Zapaľovanie bolo tesne pred pádom vypnuté. Po prvom skoku ostala škodovka plávať na hladine. Šofér sa z vozidla dostal takmer bezprostredne po páde do vody. Trvalo ďalších 5 minút, kým sa auto potopilo a redakcia mohla otestovať, či sa človek dokáže dostať von aj z úplne potopeného vozidla. Dvere sa po potopení už otvoriť nedali, spolujazdec teda musel otvoriť okno, aby vyrovnal tlak. Z auta sa mu ale podarilo dostať bez väčších komplikácií. Následne auto vytiahli.

Škody na karosérii boli minimálne. Tlak vody mierne zdeformoval strechu a nárazom na vodu trochu utrpela i maska. Po vytiahnutí sa rozhodli, že skúsia ešte jeden test. Pustili sa preto do oživovania motora, vypustili vodu z motorového oleja a palivovej nádrže,vysušili karburátor, rozdeľovač a sviečky. Po 46 minútach práce motor opäť naskočil a Škoda 100 bola pripravená na druhý pokus. Tentokrát s nájazdovou rýchlosťou 50 km/hod. Cieľom druhého pokusu bolo zistiť, či možno automobil opustiť otvorenými dverami. Auto sa pri druhom pokuse potopilo rýchlejšie. 15 sekúnd po dopade na hladinu boli obaja členovia posádky vonku. 

Verdikt prelomového pokusu, ktorý dovtedy v Česko-Slovensku nemal obdobu, bol jednoznačný. Pokiaľ zachováte pokoj, rozvahu a nepodľahnete panike. Dá sa z auta v bezpečí dostať von.

Zdroj: Autobazar.SK, YouTube.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / V roku 1974 vykonali test, ktorý v Česko-Slovensku nemal obd...