Stuttgart od tohto roku zakáže vjazd dieslov s EURO 4 a menej

Nemecko je automobilovou veľmocou. Je domovom značiek ako VW, Audi, BMW či Mercedes. Vzhľadom na lásku Nemcov k autám je zrejmé, že ich počet a negatívny podiel na životné prostredie stále narastá. Hlavne po nedávnej kauze Dieselgate sa naftové motory stretli s nemilosťou verejnosti. S ohľadom na ochranu životného prostredia sa mnoho miest v Európe rozhodlo obmedziť, prípadne celkom zakázať vjazd starších naftových motorov. Stuttgart sa k nim pridal.

Zdroj: stuttgarter-nachrichten.de

Veľmi rýchle rozhodnutie

Stuttgart sa rozhodol zakázať jazdu naftovým motorom pomerne rýchlo. Len nedávno sa objavili prvé náznaky, že by tak chceli spraviť ešte v priebehu tohto roka. Teraz je už definitívne, že obmedzenie už platia od 1. apríla. Zatiaľ pôjde len o uzáveru časti centra mesta, ktorá sa stala takzvanou environmentálnou zónou. Domáci obyvatelia a miestni dodávatelia môžu dostať výnimky.Zdroj: stuttgarter-nachrichten.de


Vcelku prekvapivý je ale fakt, že sa obmedzenie bude týkať aj naftových áut spĺňajúcich normu EURO 4. Ide o motory vyrobené do roku 2005, čo pre mnohých z nás ešte nie sú ani tak staré autá. Napríklad to znamená, že zákaz vjazdu budú mať aj mnohé Octavie druhej generácie s populárnym 1,9 litrovým dieslom. Aby toho nebolo málo, Stuttgart sa rozhodol pre testovanie dlhé jeden rok a po jeho ukončení sa rozhodnú, či zákaz uplatnia aj na motory spĺňajúce normu EURO 5, čo sú motory vyrábané ešte aj v roku 2009. Skutočne poriadne prísne obmedzenie, obzvlášť pre krajiny, kde je vozový park takého veku, ako u nás. S podobnými opatreniami musíte počítať aj pri návšteve Hamburgu, Frankfurtu alebo Berlína. Nuž je to taká doba, na podobné obmedzenia si už budeme musieť len zvykať.

Zdroj: Autobazar.SK, stuttgart.de

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Stuttgart od tohto roku zakáže vjazd dieslov s EURO 4 a mene...