Nórsko je líder v počte predaných elektromobilov

Takmer 60 % z celkového počtu predaných áut v Nórsku za minulý mesiac predstavovali autá na elektrický pohon. To je najvyššie percento predaja elektromobilov na svete. Ukázali to v týchto dňoch zverejnené údaje Nórskej federácie pre cestnú dopravu.

 

Zdroj: www.tesla.com

Podľa federácie sa v Nórsku predalo v marci 18 375 vozidiel. Z nich 10 728 predstavovali elektromobily. To znamená 58,4 %. Prvýkrát tak v Nórsku predstavovali elektromobily viac než polovicu celkovo predaných áut.
      

Elektrické autá sú v Nórsku populárne už niekoľko rokov, marcové údaje ale znamenajú prudký rast oproti predchádzajúcemu mesiacu. Vo februári sa elektromobily podieľali na celkovom predaji zhruba 40 %.

Dôvodom je vysoký dopyt po autách Model 3 firmy Tesla, ktoré sa nórskym záujemcom začali dodávať.  V marci sa ich v severskej krajine predalo 5 315.
      

Vysoký záujem o elektromobily je výsledkom výraznej podpory týchto áut zo strany vlády. Vlastníci elektromobilov majú v Nórsku výhodné daňové podmienky, ktoré zlacňujú cenu elektrických áut. Navyše, vláda im poskytuje aj viaceré iné výhody, ako bezplatné parkovanie a dobíjanie či bezplatné využívanie spoplatnených ciest.

Zdroj: TASR

 

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nórsko je líder v počte predaných elektromobilov