Slovenské lietajúce auto AirCar sa bude vyrábať v Číne!

Čínska spoločnosť začne vyrábať slovenské lietajúce auto AirCar. Cena licencie je vysoká.

Firma Klein Vision predala licenciu na výrobu lietajúceho auta do Číny. Na tlačovej konferencii tento krok oznámil zakladateľ a generálny riaditeľ Klein Vision, Štefan Klein. Slovenská spoločnosť Klein Vision vyvíjajúca lietajúce auto AirCar potvrdila predaj aj pre médiá. Informáciu čerstvo potvrdila Tlačová agentúra Slovenskej republiky - TASR.sk.

Slovenská firma predala licenciu na jeho výrobu čínskemu investorovi Hebei Jianxin Flying Car Technology. Najdôležitejším menom príbehu je Zhu Shouchen, ktorý stojí za predstavenstvom čínskeho konzorcia. Je súčasne fanúšikom leteckého priemyslu a vlastní a prevádzkuje letisko a aviatickú školu v meste Cangzhou. Zhu Shouchen okrem vlastníctva a prevádzkovania letiska vlastní aj závod na výrobu ultraľahkých lietadiel Shark pre čínsky trh. Aj tieto stroje majú pôvod, tak ako AirCar, u nás na Slovensku.

 

Jedná sa o čerstvú informáciu. Štefan Klein, zakladateľ a generálny riaditeľ Klein Vision predaj potvrdili 4.4. 2024 v Bratislave. Oficiálne sa tak stalo na tlačovej konferencii za účasti zástupcov z čínskej strany.

"Tento obchod vytvára predpoklad pre dokončenie vývoja predsériového prototypu a vybudovanie továrne na výrobu lietajúceho auta v Číne," opísal obchod Klein. Uzavretie dohody označil za prelomový obchod pre slovenských vývojárov. 

Uzavretie dohody bolo možné na základe dlhoročných vzťahom spoluinvestora transakcie spoločnosti United Industries a jej prezidenta Eduarda Šeba s čínskymi partnermi.

AirCar nie je obyčajný

AirCar je 2-sedadlové vozidlo, ktoré sa dokáže z auta premeniť na lietadlo len za 3 minúty. Disponuje dojazdom 1000 kilometrov a môže lietať rýchlosťou 300 km za hodinu. AirCar úspešne absolvoval úplný testovací program. Certifikát letovej spôsobilosti získal v roku 2023. 

Koľko AirCar stojí?

Cena lietajúceho automobilu zo SR je šialená. Výrobca udáva sumu od 500 000 do 1 000 000 amerických dolárov. Autorom je spoločnosť Klein Vision AirCar, ktorá predala licenciu do Číny. Keď sa AirCar dostane na trh, môže sa cena upraviť v závislosti od dopytu. Lietajúce auto bolo certifikované slovenskými úradmi leteckej dopravy. Držme slovenskému lietajúcemu autu palce!

Zdroj foto: tech.eu

Zdroj: tech.eu

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Slovenské lietajúce auto AirCar sa bude vyrábať v Číne!