Škoda Epiq: Čo sa skrýva za novým elektrickým menom?

Základnou snahou automobilky Škoda je prechod na elektrickú energiu. To by asi každý čakal a je to logicky vývoj vzhľadom na požiadavky Európskej únie. Lenže automobilka Škoda oznámila, že chce do roku 2026 pripraviť až 6 nových elektrických modelov. Jedným z nich by mal byť práve model Škoda Epiq, nový malý crossover, ktorý bude cenovo veľmi rozumne nastavený.

Čo znamená rozumne cenovo nastavený? Automobilka hovorí, že ciel by mal byť počiatočná cena niekde okolo 25 000 €. Taktiež vyzdvihuje, že nový crossover využíva dizajnový jazyk Modern Solid.

Aby sme boli v perspektíve, Škoda Epiq má byť veľkosti podobnej ako Škoda Kamiq. To znamená 4,1 m na dĺžku a využitie platformy MEB Entry pre základné vozidlá. Túto platformu už Volkswagen oznámil a bude na nej vznikať napríklad menší hatchback ID.2. To by mohlo znamenať aj podobné parametre pre Epiq.

Foto: Škoda

Škoda oznámila, že model Epiq bude aj praktický, tak ako sa na vozidlá s okrídleným šípom patrí. Elektrická platforma umožnila veľký batožinový priestor dosahujúci až 490 litrov, čo je o 20% viac ako má spaľovací model. Zatiaľ nie sú známe úplne všetky špecifikácie, ale balík batérií by mal stačiť na prejdenie 400 km v cykle WLTP. To by mohlo zase znamenať, že veľkosť batérie bude niekde okolo 60 kWh.

Rozdiel základnej platformy MEB Entry od väčšej MEB je hlavne použitie predného náhonu kvôli úspore priestoru. A rozdielom je aj možnosť použitia pohonu všetkých 4 kolies. Pri MEB je táto možnosť samozrejmá, základná verzia platformy síce možno štvorkolku dostane tiež, ale je to nateraz ešte otázne.


Foto: Škoda

Škoda Epiq bude vyzerať extrémne moderne. Zachová si síce klasické zrkadlá, ale budem mať modernú interpretáciu predných svetiel a hladkú prednú časť rozdelenú iba vertikálnymi otvormi na chladenie, za ktorými bude určite zatvárateľná klapková stena. Veľkým prekvapením je, že automobilka nepoužila okrídlené logo, ale nahradila ho vpredu iba nápisom Škoda. Takto malé auto pôsobí modernejšie a má byť moderné aj vďaka použitiu čiernej, vo väčšine prípadov presklenej strechy a moderných strešných líšt.

Foto:Škoda

Zadok pokračuje v rovnakej téme svetiel a úplne rovnakej téme zárezov v nárazníku. Znova prichádza prekvapenie vo forme absenci je loga, ale očividne nápis škoda v noci Žiari. Aj pri pohľade do interiéru musí byť jasné, že používanie nápisu miesto loga automobilky bude už od teraz stále častejšia praktika. Nový a veľmi moderný volám s dvomi primárnymi lúčmi a jedným spodným menej výrazným je toho jasným dôkazom. Usporiadanie displejov bude podobné ako vo väčšine moderných S UV Škoda, ale Epic zachová, našťastie, aj listu s tlačidlami. Na fotkách vyzerajú ako kapacitné s hektickou odozvou.

Škoda v prípade modelu Epic zmení aj miesto nabíjania. Kým väčšie modely N jak majú nabíjací konektor vzadu na blatníku, Epic ho budem mať na blatníku prednom. Aký je výskumu za touto zmenou je zatiaľ otázne. Veď optimálne umiestnenie konektora je vpredu v strede, podobne ako má Dacia Spring. Prečo? Lebo nech navštívite akúkoľvek nabíjačku aj polovične obsadenú, vždy máte dostatok kábla. To sa v niektorých prípadoch, pri nutnosti ťahať kábel okolo karosérie nie vždy darí. Ak áno, tak si môžete poškriabať vlak. A podobne je to aj s umiestnením nabíjacieho konektora na blatníku.


Foto:Škoda

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Škoda

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Škoda Epiq: Čo sa skrýva za novým elektrickým menom?