Tesla zvyšuje ceny batérií, nová za cenu auta!

Elektromobily so sebou prinášajú mnoho otázok, napríklad v oblasti následnej udržateľnosti a životnosti. Prečo? Spaľovací motor dokáže pri dobrej starostlivosti slúžiť desaťročia. Pri elektromobiloch je najviac obmedzujúca životnosť batérie. Ich výmena je finančne náročná a aj keď by sa mohlo zdať, že časom sa bude sitácia zlepšovať, Tesla dokazuje opak.

Batérie stále najväčším problémom

Elektromobilita sa stretáva s množstvom prekážok. Obstarávacia cena už nemusí byť tým najhorším, ceny elektromobilov postupne klesajú a ceny spaľovacích áut rastú, takže aj elektrické autá vedia byť konkurencieschopné. Čo sa týka dojazdu, ten je síce kratší ako pri spaľovacích autách, ale málokto dá denne takú porciu kilometrov, aby batériu vybil na totálku. No a doba nabíjania a infraštruktúra, ktorá nie je najlepšia je objektívny nedostatok, pri zmene návykov sa to však dá riešiť, napríklad nabijete po návrate domov. Čo nie je jednoduché obhájiť je cena elektrickej energie a životnosť batérií. Tá je logicky z fyzikálnych dôvodov obmedzená a tak sa pri elektromobiloch tak nejako počíta s tým, že batériu bude časom nutné vymeniť. Portál teslamotorsclub.com prišiel s informáciou o nových cenách batérií Tesla a nárast je tam naozaj citeľný.Zdroj foto: itechposts.com

Tesla štandardne na svoje batérie dáva záruku 8 rokov. Iste, mnohé z nich budú slúžiť dlhšie, no dnes sme zvyknutí, že vec prestane slúžiť takmer okamžite po tom, ako skončí záruka. A v súvislosti so životnosťou automobilov je 8 rokov naozaj málo, niektoré autá sú aj po 8 rokoch ako nové. Aby ste mali potom vrážať tisíce do auta len aby ste s ním aj niekam došli? Pre mnohých ide o priveľký luxus. Tesla však dávala svojim zákazníkom možnosť kúpiť si priamo od nej batérie, zrenovované staré batérie alebo celkom nové. Pri zrenovovaných sa však stávalo, že v nich boli použité aj viac ako 10 rokov staré články, ktoré boli síce funkčné, no je otázkou na ako dlho a koľko by trvalo ich nabíjanie. Aj preto boli zrenovované batérie výrazne lacnejšie, po prepočte šlo o približne 12 700 € voči 16 000 € za celkom novú batériu. Bavíme sa Tesle Model S. Treba však povedať, že na takéto batérie už nebola záruka 8, ale len 4 roky. A cenu sa Tesla rozhodla navýšiť. V prípade renovovanej batérie sme už na 13 700 € a ak by ste chceli celkom novú, pripravte si 19 800 €. Šialenstvo. Ak by ste mali smolu a vypovedala vám takáto batéria službu hneď po skončení záruky, tak vás bude stáť vaša Tesla Model S každý mesiac cez 400 €! Len na batérií, nezohľadnujeme servis, dobíjanie, obstarávaciu cenu. Aby toho nebolo málo, cena batérie, ktorú Tesla uvádza je bez dane a bez práce, takže v realite budeme určite niekde nad hranicou 25 000 €. Za tekéto peniaze môžeme mať napríklad Octaviu Combi v základe ako novú, Mazdu 3, prípadne nový Golf. Je toho skrátka dosť. Ak by ste za tieto peniaze kúpili nejaké auto so spaľovacím motorom, bude slúžiť určite dlhšie, ako len batéria do Tesly. Čo by ste zvolili vy?

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Tesla zvyšuje ceny batérií, nová za cenu auta!