1 300 € za zhorenú batériu v elektromobile?

Elektromobily sú tu s nami síce už niekoľko rokov, no automobilky sa s nimi stále učia pracovať a postupne ich zlepšovať. Hlavne batérie sú hotová alchýmia, ktorá navyše môže spôsobiť nemalé škody. Z času na čas sa objaví kauza, ktorú musí tá ktorá automobilka riešiť. Koncern GM si v USA však poriadne podkúrili pod kotlom, nielen nekvalitou vyrobeného modelu, ale aj spôsobom reklamácie.

Nekvalitné auto, zbavenie sa zodpovednosti?

Koncern GM je jednou z najväčších spoločností na svete vôbec. Je tu teda predpoklad, že všetko, do čoho sa pustí skončí úspechom. Globálne to platí, lenže občas sa aj majster tesár utne. Americkej firme sa to podarilo s elektromobilom Bolt, ktorý je v zámorí jedným z najpredávanejších elektromobilov vôbec. Lenže bojoval s kvalitou, respektíve nekvalitou svojich batérií. Hromadiace sa sťažnosti viedli k vyšetrovaniu, ktorého výsledkom bola veľká zvolávacia akcia. Boltom sa totiž občas vznietila batéria, čo je presne to, čo nechcete, aby sa stalo vášmu elektromobilu. Portál insideevs.com informoval o tom, že GM sa rozhodol pre zvláštny krok pri riešení tohto problému.Zdroj foto: cbc.ca

Povedali by ste si, že automobilka jednoducho vymení na každom aute batériu? Iste, bol by to najlogickejší krok. Lenže aj najdrahší. GM vie, že urobil chybu, ktorá bude stáť milióny. Samozrejme s batériou nemá problém úplne každý Bolt, preto sa snažia svoje škody minimalizovať. Autám vyrobeným po roku 2019 navrhli inštaláciu špeciálneho softwaru. Ten bude mať za účel monitorovať stav batérie a ak by nastal problém, majiteľa upozorní a automobilka mu potom bezplatne batériu vymení. Okrem toho bude nabíjanie batérie obmedzené na maximálne 80% kapacity. Takže aby automobilka ušetrila, budete sa musieť zmieriť s minimálne o pätinu nižším dojazdom. Z pohľadu GM to má logiku, ako zo 100 áut ich bude s chybou batérie povezme len 5, bude ich to stáť výrazne menej. Aby to ale až tak nebilo do očí, rozhodli sa pridať kreditnú kartu nabitú na po prepočte okolo 1 300 €. Nuž, zaujímavý krok, no spôsobom odstránenia problému sa GM snaží zbaviť zodpovednosti a ušetriť za každú cenu.

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / 1 300 € za zhorenú batériu v elektromobile?