V Paríži elektrické kolobežky skončili!

Elektrokolobežky. Dopravný prostriedok, ktorý ľudí rozdeľuje azda najviac ako sa dá. V podstate je to však pochopiteľné. Niekto má pohon na elektrickú energiu naozaj rád a vidí len výhody, čistá energia, dostupnosť, skrátka všetko fajn. Druhá skupina pozerá na to, odkiaľ elektrická energia je a tým pádom celkom čistá nie je, rovnako berie do úvahy aj to, že elektrokolobežky vedia byť v mestách aj nebezpečné. O ich obmedzení hovorí už viacero krajín, jedno európske mesto sa už doholdalo aj k riešenie.

Paríž už bez elektrokolobežiek

V poslednej dobe sme zachytili niekoľko správ o incidentoch kolobežkárov, hromadia sa aj tie s tragickým koncom. Elektrokolobežiek na cestách pribúda, preto aj logicky pribúda nehôd. Kolobežkári však často nie sú disciplinovaní, rýchlou jazdou ohrozujú chodcov, na cestách zas komplikujú už beztak zlú dopravnú situáciu. A vidieť kolobežkára s prilbou, to je už takmer zázrakom. Kolobežky nie sú takmer nijako regulované a kontrolované. Aj preto sa niektoré krajiny odhodlali k riešeniu. Portál rfbf.be informoval o kroku Paríža.Zdroj foto: rfb.be

Paríž je prvým európskym veľkomestom, ktoré sa rozhodlo zakročiť. Bude tu platitť zákaz elektrokolobežiek, čo bude mať za cieľ znížiť počet incidentov. Tento krok bol prijatý na základe referenda, ktoré však tiež budí nedôveru. Síce sa 89% hlasujúcich vyjadrilo, že je proti elektrokolobežkám, avšak zúčastnilo sa len 7% oprávnených hlasujúcich. Z ulíc Paríža má zmiznúť 14 000 elektrických kolobežiek, avšak len tých na požičanie. Presne tak, je to hlavne škrt cez rozpočet pre spoločnosti, ktoré podnikajú so zdieľanými kolobežkami. Obmedzenie sa ale netýka elektrických bicyklov a tak sa tieto firmy už snažia o navýšenie počtu elektrických bicyklov, čím by si tento výpadok vykompenzovali. Nuž, zaujímavý krok. Isté ale je, že niečo sa s elektrokolobežkami bude musieť spraviť, príkladom môže byť taká Praha. Tu sa rozhodli pre zaradenie elektrokolobežiek do kategórie motorových vozidiel. Znamená to, že za ne bude nutné platiť poistenie a v prípade problému, priestupku či nehody sa vám budú počítať aj tieto pochybenia na elektrokolobežkách. Jazdci na nich tak budú pristupovať k jazde iste rozvážnejšie a zodpovednejšie.

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / V Paríži elektrické kolobežky skončili!